Stručnjaci otkrili koliko je štetan plinski šporet: Kako utiče na zdravlje
Kuhanje na plinu dugi niz godina smatralo se praktičnim i efikasnim, ponajviše zbog mogućnosti precizne kontrole temperature. Upravo zbog toga, plinski šporeti i dalje su omiljeni u profesionalnim kuhinjama širom svijeta.
Ipak, sve više stručnjaka upozorava na moguće negativne posljedice korištenja plinskih šporeta po kvalitetu zraka u zatvorenim prostorijama. Tokom sagorijevanja prirodnog plina ispuštaju se štetne supstance koje mogu uticati na zdravlje ukućana, piše HuffPost.
Zagađenje zraka
Osim što doprinosi emisiji stakleničkih gasova i zagađenju okoliša, sagorijevanje plina u kućanstvima oslobađa i štetne hemikalije. Među njima su dušikov dioksid (NO₂), ugljični monoksid (CO), kao i benzen – poznati kancerogen.
Lino i dm udružuju snage za podršku Roditeljskim kućama u Sarajevu i Tuzli
Iako je metan, osnovna komponenta prirodnog plina, sam po sebi relativno bezopasan u manjim količinama, istraživanja su pokazala da se u gotovo svim domovima gdje se koristi plin mogu pronaći i druge, mnogo opasnije supstance.
Posebno zabrinjava povezanost plinskih šporeta s razvojem ili pogoršanjem respiratornih problema, poput astme – naročito kod djece. Osim toga, postoji i rizik od curenja plina, što može dovesti do trovanja ugljičnim monoksidom – gasom bez mirisa, boje i ukusa, koji može biti smrtonosan ako se na vrijeme ne primijeti. Iako se prirodnom plinu dodaje miris upravo zbog lakšeg otkrivanja curenja, nezgode se i dalje dešavaju.
Stručnjaci upozoravaju: Stalno čitanje loših vijesti narušava mentalno zdravlje
Dobra ventilacija spašava
S obzirom na to da mjerenje koncentracija štetnih gasova u domaćinstvu zahtijeva posebnu opremu i nije lako dostupno svima, stručnjaci savjetuju jednostavne preventivne mjere. Najvažnija među njima je adekvatna ventilacija prostora.
Najefikasnije rješenje je ugradnja kvalitetne kuhinjske nape koja zrak odvodi van, umjesto da ga samo recirkuliše unutar prostorije. Nažalost, mnogi ljudi napa koriste rijetko ili nepravilno, iako ona može značajno poboljšati kvalitetu zraka i smanjiti izloženost štetnim česticama.
Prilikom izbora nape, treba obratiti pažnju na njezinu snagu, izraženu u CFM jedinicama. Preporuka je da napa osigurava barem 1 CFM protoka zraka za svakih 100 BTU toplinske snage šporeta.
Posebna pažnja za osjetljive grupe
I dok zdrave odrasle osobe možda ne osjete neposredne posljedice korištenja plinskog šporeta, porodice s malom djecom, starijim osobama ili članovima koji imaju respiratorne tegobe, trebale bi biti posebno oprezne. U takvim slučajevima, preporučuje se razmotriti dodatne mjere zaštite – poput pročišćivača zraka, redovnog provjetravanja i, ako je moguće, prelaska na alternativne izvore kuhanja poput indukcijskih ploča.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.