Najjednostavniji način za pripremu: Donosimo recept za najkremastiji 'lažni ledeni vjetar'

0
Radiosarajevo.ba
Najjednostavniji način za pripremu: Donosimo recept za najkremastiji 'lažni ledeni vjetar'
Foto: Printscreen / Kolač Ledeni Vjetar

Ledeni vjetar jedan je od najpopularnijih kolača, s vojskom obožavatelja koji ne mogu odoljeti slatkim slojevima sastavljenim od beze-kora, kreme, šlaga i voća. Naravno, i ovaj desert ima razne varijante, a mi vam danas donosimo jednu od najjednostavnijih.

Napravite 'lažni ledeni vjetar'.

Sastojci za tijesto:

  • 5 bjelanjaka
  • 150 g šećera u prahu
  • 5 kašika škrobnog brašna
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
  • 200 g jagoda
Zdravi ramazanski desert: Recept za ukusni banana hljeb bez jaja

Zdravi ramazanski desert: Recept za ukusni banana hljeb bez jaja

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Lažni ledeni vjetar - priprema:

Veliku pravokutnu tepsiju obložite papirom za pečenje. Bjelanjke i sol tucite mikserom na najvećoj brzini dok se ne zapjene i ne formira se mekani snijeg. Tada smanjite na srednju brzinu te dodajte šećer u snijeg kašiku po kašiku, dok sve ne umiješate i dobijete glatki i sjajni snijeg. Na kraju dodajte škrobno brašno i umiješajte ga polako u snijeg špatulom ili kuhačom.

Mramorni kuglof: Slatka poslastica za cijelu porodicu

Mramorni kuglof: Slatka poslastica za cijelu porodicu

Rernu zagrijte na 180 Celzijusovih stepeni. Smjesu ulijte u tepsiju pa poravnajte špatulom. Pecite oko 20 do 25 minuta, sve dok tijesto ne poprimi lijepu žutu boju. Čim ga izvadite iz rerne, tijesto zajedno s papirom za pečenje savijte u rolnu, potom umotajte u kuhinjsku krpu i pustite da se tako do kraja ohladi.

Za to vrijeme očistite jagode od peteljki, operite ih i onda narežite na sitnije komade. Kada se tijesto do kraja ohladi, napravite šlag od slatkog vrhnja. Prvo ga ubacite u posudu i tucite mikserom. Tek kada se šlag formira, ubacite malo-pomalo šećera i tucite dok ne potrošite šećer.
Razmotajte rolnu i skinite s nje papir za pečenje pa premažite tijesto šlagom, pospite po njemu narezane jagode i zatim opet pažljivo zarolajte tijesto. Rolnu stavite u frižider, a prije serviranja po želji je ukrasite s malo šećera u prahu ili šlagom i jagodama.

Savjet:

Umjesto jagoda možete koristiti drugo voće po svom odabiru. Primjerice, kivi i banana standardno se stavljaju u ledeni vjetar. Možete eksperimentirati i s drugim voćem, poput borovnica ili malina, prenosi Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije