Mramorni kuglof: Slatka poslastica za cijelu porodicu
Mramorni kuglof je kolač koji u sebi ima dovoljno šećera da popravi dan vama i vašoj porodici.
Kolač sam po sebi je slatka poslastica, ali ako želite da ga učinite još slađim pospite ga sa 150 g otopljene tamne čokolade u 75 ml vrhnja.
To obavezno učinite preko ohlađenog kuglofa i nemojte ga rezati pola sata nakon što ste ga prelili. Preporučljivo ga je posuti šećerom u prahu i možete ga servirati uz lagano tučeno vrhnje, a može i kugla sladoleda, piše 24 Sata.
Dragan Čović : ‘Zastoj je zbog neslaganja, ali 12. novembra pokazujemo da funkcionišemo'
Recept kako pripremiti mramorni kuglof pogledajte u nastavku.
Sastojci
- 350 g glatkog brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 400 g šećera
- 60 g kakaa
- 6 kašika tople vode
- 350 g putera
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 5 velikih jaja
- 60 ml mlijeka
Oduševit ćete se: Recept za najbrže Rafaelo kuglice bez šećera
Postupak
- Prosij brašno s praškom za pecivo i soli.
- U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.
- Rastopljeni i rashlađeni puter izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.
- U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.
- Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s pripremljenom mješavinom kakaa i vode.
- U namašćeni kalup za kuglof stavi po jednu kašiku bijele smjese pa na nju kašiku s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.
- Peci otprilike 50 minuta u rerni zagrijanoj na 175 stepeni. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.
- Po želji ga prelij ganacheom od tamne čokolade ili ga ohlađenog pospi šećerom u prahu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.