Mramorni kuglof: Slatka poslastica za cijelu porodicu

0
Radiosarajevo.ba
Mramorni kuglof: Slatka poslastica za cijelu porodicu
Foto: Instagram / Iliustracija

Mramorni kuglof je kolač koji u sebi ima dovoljno šećera da popravi dan vama i vašoj porodici.

Kolač sam po sebi je slatka poslastica, ali ako želite da ga učinite još slađim pospite ga sa 150 g otopljene tamne čokolade u 75 ml vrhnja.

To obavezno učinite preko ohlađenog kuglofa i nemojte ga rezati pola sata nakon što ste ga prelili. Preporučljivo ga je posuti šećerom u prahu i možete ga servirati uz lagano tučeno vrhnje, a može i kugla sladoleda, piše 24 Sata.

Ima se, može se: Pogledajte koliko je plaćen najskuplji automobil koji je ove godine uvezen u BiH

Ima se, može se: Pogledajte koliko je plaćen najskuplji automobil koji je ove godine uvezen u BiH

Recept kako pripremiti mramorni kuglof pogledajte u nastavku.

Sastojci

  • 350 g glatkog brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 400 g šećera
  • 60 g kakaa
  • 6 kašika tople vode
  • 350 g putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 5 velikih jaja
  • 60 ml mlijeka
Oduševit ćete se: Recept za najbrže Rafaelo kuglice bez šećera

Oduševit ćete se: Recept za najbrže Rafaelo kuglice bez šećera

Postupak

  • Prosij brašno s praškom za pecivo i soli.
  • U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.
  • Rastopljeni i rashlađeni puter izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.
  • U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.
  • Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s pripremljenom mješavinom kakaa i vode.
  • U namašćeni kalup za kuglof stavi po jednu kašiku bijele smjese pa na nju kašiku s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.
  • Peci otprilike 50 minuta u rerni zagrijanoj na 175 stepeni. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.
  • Po želji ga prelij ganacheom od tamne čokolade ili ga ohlađenog pospi šećerom u prahu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije