Najbolji način da sterilizirate tegle za zimnicu: Ovako su to radile naše nane

1
Radiosarajevo.ba
Najbolji način da sterilizirate tegle za zimnicu: Ovako su to radile naše nane
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Besprijekorna čistoća staklenki i boca je ključni uslov da se sačuva kvaliteta i ukus zimnice. Uzalud sav trud oko pripreme ajvara, džema, salata ili soka ako ostane i trunka prljavštine u ambalaži zimnica će se pokvariti.

Osim toga rizikujete svoje i zdravlje svojih ukućana ukoliko jedete hranu koja nije u potpunosti sigurna.

Različiti ljudi različito pribjegavaju raznim načinima za sterilizaciju staklenki za zimnicu. Postoji opcija da se nakon temeljitog pranja tegle potapaju u vruću vodu kako bi ubile bakterije pri čemu treba biti maksimalno oprezan.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Prvo, tegle, posebno ako su od tanjeg stakla, mogu popucati kad dođu u dodir s vrućom vodom. Drugo, dok se tegle postavljaju u vodu ona prska na sve strane, pa postoji opravdan rizik da dobijete ozbiljne opekotine na rukama.

Umjesto toga bolje je i sigurnije primjenjivati jednostavan trik koji su koristile naše nane. One su na vrlo jednostavan način sterilizirale tegle, a njihova zimnica se nikad nije kvarila koliko god da je stajala u smočnici.

Priče s naše pijace: Zelena pijaca je Edinin drugi dom već 24 godine

Priče s naše pijace: Zelena pijaca je Edinin drugi dom već 24 godine

Kako biste postigli efekat sterilizacije potrebno je najprije dobro oprati tegle s deterdžentom za pranje suđa. Uklonite sve vidljive znakove prljavštine. Za pranje boca dobro dođu posebne četke koje imaju dugu dršku kako biste došli do najudaljenijih dijelova na dnu same boce.

Nakon što ih dobro operete i još bolje isperete ostavite ih na čistom zraku da se dobro ocijede i osuše. Prije samog pakovanja zimnice uključite rernu šporeta na 50 do 100 stepeni te unutra stavite čiste i suhe tegle.

Po receptu naših starih: Naučite kako se pravi kiseli kupus

Po receptu naših starih: Naučite kako se pravi kiseli kupus

Ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta da se steriliziraju. Nakon toga koristeći rukavice za pečenje izvadite ih iz rerne te u vruće tegle stavite vrući ajvar ili džem, odnosno sok od paradajza ili nekog drugog voća. Odmah zatvorite tegle i odložite ih u kutiju u koju ste stavili deku.

Kad sve završite zamotajte tegle u deku ili pokrivač kako bi se postepeno hladile sljedeća 24 sata. Poslije toga možete ih prebaciti u ostavu, a nakon otvaranja tegle sa zimnicom čuvajte u zamrzivaču jer je hrana došla u dodir sa zrakom i bakterijama koje se prenose na ovaj način, piše  Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije