Priče s naše pijace: Zelena pijaca je Edinin drugi dom već 24 godine

0
Radiosarajevo.ba
Priče s naše pijace: Zelena pijaca je Edinin drugi dom već 24 godine
Foto: Radiosarajevo.ba / Zelena pijaca BTC Merkur

Njen svaki dan počinje u četiri sata ujutro. Prvi korak njene jutarnje rutine je neizostavna kafa, nakon čega slijedi priprema doručka i ručka dvojici sinova koji idu u osnovnu školu, pakovanje svježe ubranog povrća iz svoje bašte i njive, a potom i odlazak u kupovinu ostalog povrća kojeg ne uzgaja na porodičnom imanju.

I dok se oko sedam sati ujutro većina ljudi tek sprema izaći iz kuće i krenuti na posao, ona je na svom radnom mjestu, jednoj od najposjećenijih pijaca u našem gradu.

Zelena pijaca BTC Merkur
Foto: Radiosarajevo.ba / Zelena pijaca BTC Merkur

Ovako izgleda svaki radni dan trgovkinje Edine koja je odmah nakon završene srednje škole odlučila raditi na Zelenoj pijaci. Tada nije ni slutila da će prodaja povrća za nju i njenu porodicu postati više od posla.

"Kad sam završila srednju školu, moj prioritet bio je naći posao i pomoći svojoj porodici. Obzirom da sam još kao dijete pomagala majci koja je povremeno radila na lokalnoj tržnici, činilo mi se najjednostavnije da radim ono što već znam. I tako sam bez puno razmišljanja samostalno počela prodaju povrća na pijaci", govori Edina dok pakuje domaći krompir u vrećicu za svoju stalnu mušteriju.

Prvi korak Edinine jutarnje rutine je neizostavna kafa, nakon čega slijedi priprema doručka i ručka dvojici sinova koji idu u osnovnu školu.

Prvi korak Edinine jutarnje rutine je neizostavna kafa, nakon čega slijedi priprema doručka i ručka dvojici sinova koji idu u osnovnu školu. Tu slijedi pakovanje svježe ubranog povrća iz vlastite bašte i njive, a potom i odlazak u kupovinu ostalog povrća. 🫑🌶🍅🥔 Edinina najveća podrška je njen suprug sa kojim zajedno radi na pijaci, a oni su najbolji primjer kako svaki izazov može istovremeno biti i prilika za napredak. 👉 Na sljedećem linku pročitajte njihovu priču i saznajte njihov put do uspjeha. https://shorturl.at/hpAL0

Posted by BTC Merkur on Monday, October 2, 2023

Pokrenuti vlastiti posao sa nepunih 19 godina za mnoge je mladost-ludost. No, hrabrost i entuzijazam koji je Edina imala kada je krenula samostalno sa prodajom povrća, uz sav njen rad, trud i zalaganje rezultirali su uspjehom. Njen posao danas ima tradiciju dugu 24 godine. Toliko vremena Edina pijacu zove svojim drugim domom, jer upravo ovdje provede i po deset sati dnevno. Jedina pauza, pored godišnjih odmora koje sebi priušti, bila su porodiljska odsustva zbog rođenja djece.

No, kako to obično biva, svaki posao ima svoje uspone i padove, pa tako ni Edinina priča nije izuzetak.

Kada sam 2016. godine bila na porodiljskom odsustvu zbog rođenja drugog sina, suprug je ostao bez posla. Bilo je to neočekivano i šokantno, ali naše dvoje tada male djece bila su nam najveća motivacija da nastavimo još više raditi, jer za nas odustajanje nije nikad opcija", dodaje Edina.

Odlučni da svojoj porodici osiguraju finansijsku stabilnost, Edina i suprug donose odluku da pokrenu proizvodnju vlastitog povrća na četiri duluma vlastitog imanja u okolini Sarajeva. Tako se u njihovoj ponudi nalaze domaći krompir, paradajz, paprika, boranija, krastavac, mladi luk i salata, a ističu da ništa od povrća nije tretirano pesticidima jer isto to povrće dio je obroka njihove djece.

No, ovaj poduzetni bračni par nije stao samo na proizvodnji povrća. Kako bi upotpunili oskudniju zimsku ponudu povrća i osigurali dodatne prihode, započeli su proizvodnju vlastitih proizvoda poput domaćeg pekmeza od jabuka, kao i zimnicu od kiselih paprika, a u planu je i širenje asortimana proizvoda.

Zelena pijaca BTC Merkur
Foto: Radiosarajevo.ba / Zelena pijaca BTC Merkur

Edina i njen suprug najbolji su primjer kako je svaki izazov istovremeno i prilika za napredak. Najveću podršku imaju od velikog broja svojih stalnih mušterija, što i ne čudi obzirom na kvalitet proizvoda i specifičan asortiman proizvoda koji se mogu naći na njihovoj pijačnoj tezgi, i koji su najbolja potvrda njihovog truda i zalaganja.

Sljedeći put kad posjetite pijacu sjetite se da svaki od prodavača ima svoju priču, ali da je na kraju dana njihov najveći uspjeh zadovoljna mušterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije