Priče s naše pijace: Nana Alija poručuje - pošten rad i trud se uvijek isplate

0
Radiosarajevo.ba
Priče s naše pijace: Nana Alija poručuje - pošten rad i trud se uvijek isplate
Foto: Radiosarajevo.ba / Nana Alija

Kada je davne 1993. godine započela sa prodajom prehrambenih proizvoda na improviziranom pijačnom stolu kako bi pomogla svojoj porodici da prežive one najteže, izbjegličke dane, Alija nije ni slutila da je tada započela njena poslovna priča koja će još uvijek trajati.

Danas bi ovu ženu nazvali poduzetnicom koja je pokrenula vlastiti posao, no tada je Alija imala samo jedan cilj, a to je da svojoj porodici pruži dostojanstven život.

Nana Alija
Foto: Radiosarajevo.ba / Nana Alija

Sjećajući se kako je sve počelo Alija otkriva kako je zajedno sa suprugom i dva sina svoj dom u sarajevskom naselju Dobrinja bila prisiljena zamijeniti drugim, i to u naselju Čengić Vila. Upravo u tom dijelu grada, puno prije ratnih zbivanja, bila je smještena poznata sarajevska pijaca, gdje je Alija pomagala svom bratu i tako stekla osnovna znanja i praktične vještine trgovine. Zato je ovoj vrijednoj i odlučnoj, ali jednostavnoj i skromnoj ženi bilo sasvim logično da započne sa prodajom u blizini nekadašnje pijace.

Danas vas vodimo kroz Alijinu priču o istrajnosti, poštenju i hrabrosti. Alija poručuje da se pošten rad, trud i istina uvijek isplate, te da je razumijevanje i međusobno poštovanje jedini pravi put odnosa među ljudima. Priču pročitajte na linku https://shorturl.at/hrMZ7 portala radiosarajevo.ba.

Posted by BTC Merkur on Monday, August 14, 2023

Alija nije mogla ni zamisliti da će danas njen pijačni stol i povrće koje prodaje biti dio ponude savremene pijace kakva je Zelena pijaca BTC Merkur. Od teških početaka prošlo je tri decenije, tokom kojih je ova marljiva i razborita trgovkinja bila veliki oslonac svojim sinovima, koji su danas odrasli ljudi sa svojim porodicama, a njena današnja motivacije je njen unuk. Istovremeno, ovo je period tokom kojeg je Alija stekla novu porodicu kojeg čine njene kolege sa pijace, ali i njeni dugogodišnji dobavljači.

Najstarija sam trgovkinja ovdje i po godinama starosti i po godinama rada. Mnogo kolega se promijenilo za proteklo vrijeme i uvijek sam se fino slagala sa svima, svi su me poštovali. Tako je i dan-danas. A poštovanje se zasluži kada čovjek pošteno radi i kada je fin prema ljudima." priča nam Alija, danas 77-godišnjakinja, dok rukama prekrivenim staračkim pjegama polako slaže povrće na stolu.

Ova marljiva i razborita nana davno je shvatila da svoju ponudu treba prilagoditi stalnim mušterijama ali i pouzdanim dobavljačima, te se tako na njenom stolu već dugo može naći jedino domaće povrće. Grašak, krastavac, kupus, mrkva, prasa, paradajz, boranija - samo je dio trenutne ponude koju Alija već godinama nabavlja od istog dobavljača iz okoline Visokog. Ovu poslovnu odanost može poremetiti samo slab urod visočkog dobavljača, čije proizvode tada zamijene hercegovački.

Zelena pijaca BTC Merkur
Foto: Radiosarajevo.ba / Zelena pijaca BTC Merkur

Iako je već u osmoj deceniji života, Alija je i dalje okretna i nasmijana, mada priznaje da u posljednje vrijeme računanje prepusti vjernim mušterijama. Kroz blagi osmijeh rado priča o svom djetinjstvu, suprugu sa kojim je kako kaže imala lijep život a koji je nedavno preminuo, te otkriva da je prije nekoliko godina imala tešku operaciju.

Prije desetak godina sam imala operaciju nakon koje sam bila u komi deset dana. Ipak, hvala Bogu ostala sam živa, prisebna i sposobna za rad.“ govori Alija, te dodaje kako je bila prestala raditi, ali i da se poslu nedavno vratila. Sada joj u svakodnevnim aktivnostima pomaže njen mlađi sin.

Hrabrost i ustrajnost ove starice koja mladima poručuje kako se pošten rad, trud i istina uvijek isplate, te da je razumijevanje i međusobno poštovanje jedini pravi put odnosa među ljudima, primjer su da za odlučne ljude prepreke ne postoje. Također, nana Alija pokazuje kako motivaciju možemo pronaći svugdje oko nas, pa čak i kada kupujemo domaće proizvode na lokalnoj pijaci, samo je potrebno pažljivo slušati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije