Priče s naše pijace: Priča o ljubavi, medu i ljekovitom bilju

0
Radiosarajevo.ba
Priče s naše pijace: Priča o ljubavi, medu i ljekovitom bilju
Radiosarajevo.ba / Med i ostali proizvodi Rijadove porodice

Pčelarstvo je poput tkanja vlastite priče sa nitima prirode koje zahtijeva puno strpljenja i mnogo znanja. Kao umjetnik koji stvara svoje remek-djelo, pčelar se posvećuje svakoj košnici sa izuzetnom pažnjom i brigom, te iako svjestan da rezultati često ovise od same prirode, spreman je uložiti mnogo truda i rada da njegova umjetnost postane uspješan posao.

No, sve to ne bi bilo moguće bez ljubavi prema pčelama, koja se nerijetko prenosi sa generacije na generaciju pretvarajući pčelarstvo u porodični posao.

Med i ostali proizvodi Rijadove porodice
Foto: Radiosarajevo.ba / Med i ostali proizvodi Rijadove porodice

Takav je primjer Rijadova porodica, koja se pčelarstvom, proizvodnjom meda i proizvoda od meda bavi od kraja 80-tih godina prošlog stoljeća. Začetnik porodične poslovne priče bio je Rijadov djed. Njegova strast, znanje i vještine preneseni su na Safeta i Enisu, Rijadove roditelje. Zahvaljujući njima posao se tokom godina proširio i opstao, a danas je poznat kao obrtnička djelatnost "Enisa", čija ponuda, osim meda, uključuje razne čajeve i proizvode od ljekovitog bilja. Ovi proizvodi se već godinama mogu pronaći na Zelenoj pijaci BTC Merkur, na kojoj pored širokog asortimana povrća i voća se nalazi i pijačni sto Rijadove porodice.

Čuvati tradiciju je veoma bitno, a to dokazuje Rijadova porodica koja ubraja njegovog oca Safeta i njegovu majku Enisu. Sve troje su povezani obrtničkom djelatnošću koja nosi ime „Enisa“ i koja ima široku ponudu proizvoda – od raznog meda do ljekovitog bilja. Dok je ljubav prema pčelama naslijedio od oca, znanje o čajevima i proizvodima od ljekovitog bilja Rijad je naslijedio od svoje majke. Na linku https://shorturl.at/cHU14 vam donosimo priču o ovoj vrijednoj porodici. 🐝

Posted by BTC Merkur on Monday, September 11, 2023

Tokom odrastanja Rijad nije pokazivao poseban interes za porodični posao. Nakon što je završio srednju zubotehničku školu započeo je karijeru kao zubni tehničar. No, kako to ponekad biva, neočekivani događaji promjene nečiji životni put. Upravo to se desilo Rijadu kada je zbog globalne pandemije uzrokovane korona virusom prestao raditi u struci i pridružio se roditeljima.

Ova vrijedna porodica u svom vlasništvu ima 50 košnica pčela koje su najčešće na ispaši u istočnoj Bosni, dok bilje koje se koristi za čajeve i proizvodnju tinktura uglavnom beru u Hercegovini. Vrcanje meda, za koje Rijad otkriva da mu je najslađi i najdraži dio posla, obavljaju sami. Med nakon kontrole nadležnih institucija prodaju na BTC Merkur, jednoj od najposjećenijih pijaca u Sarajevu.

Med i ostali proizvodi Rijadove porodice
Foto: Radiosarajevo.ba / Med i ostali proizvodi Rijadove porodice

Dok slaže svježe vrcane tegle meda sa saćem na pijačni sto, Rijad se prisjeća svojih početaka. Sa osmijehom na licu priznaje kako je prije tri godine, kada je počeo raditi sa roditeljima, bio jako povučen i da je sa zebnjom odgovarao na upite kupaca. Međutim, vremenom njegove vještine komunikacije i samopouzdanje su se značajno unaprijedili, najprije zahvaljujući učenju i unapređenju znanja o proizvodima koje prodaje, tako da sada redovne mušterije imaju potpuno povjerenje u ovog vrijednog i entuzijastičnog trgovca.

Pčele i med su moja ljubav. Moram priznati da bilje ne poznajem dobro i ne bih mogao ići u berbu sam, ali zato jako dobro znam za šta se koristi koji čaj i tinktura." govori nam Rijad.

I dok je ljubav prema pčelama naslijedio od oca, znanje o čajevima i proizvodima od ljekovitog bilja, njihovoj upotrebi i namjeni, Rijad je naučio od svoje majke Enise, koja se prethodne tri decenije posvetila ovom poslu i postala vrsni znalac pripreme tinktura.

O planovima za budućnost Rijad ne otkriva mnogo, ali je otkrio kako ozbiljno razmišlja o online prodaji, ali i širenju vlastitog znanja o pčelarstvu i ljekovitom bilju.

Med i ostali proizvodi Rijadove porodice
Foto: Radiosarajevo.ba / Med i ostali proizvodi Rijadove porodice

Rijad i njegova porodica na najbolji način pokazuju kako je pčelarstvo više od posla. To je način života koji podrazumijeva posvećenost, puno rada i ljubav prema prirodi, ali i koji pruža najslađu nagradu – ukusni i zdravi med koji je svima nama hrana i lijek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije