:) / Mršavljenje hodanjem: Tri savjeta za gubitak do pet kilograma u tri sedmice

20. 02. 2022. u 21:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Hodanje određenim tempom uz zdravu prehranu može vam pomoći da smršavite i dovedete se u formu.

Donosimo vam savjete s kojima u tri sedmice možete smršati i do pet kilograma, a sve što morate raditi jest marljivo hodati.

U modernom načinu života, gdje je većina odraslih u relaciji kuća-auto-lift-ured, čovjek je zaboravio da je stvoren za kretanje. Konstantno slušam izjave klijenata koji kažu da su se udebljali otkad su kupili automobil.

U tom je slučaju i odluka da se hodanje uvede kao aktivnost koja će pomoći pri mršavljenju sasvim opravdana, kaže Andrijana Perković, profesorica tjelesnog i lična trenerica.

Svaka aktivnost, pa i hodanje, nastavlja Andrijana, zahtijeva mentalnu pripremu ako želite postići efekt gubitka kilograma. Hodanje duže od 20 minuta ulazi u kategoriju aerobnog treninga, čime osoba svakako radi na poboljšanju svoga zdravlja. Povećava se maksimalni primitak kisika, smanjuje se opterećenje na srce i svakako se smanjuje stres.

Međutim, osoba koja hodanju pristupi površno i ne koristi pravilnu tehniku koja uključuje i ruke i noge, neće uspjeti potrošiti dovoljno kalorija, napominje Andrijana.

Želite li smršavjeti hodanjem, vrlo je bitno kojim tempom hodate. Istraživanje Sveučilišta u Virginiji otkrilo je da su žene koje triput sedmično prakticiraju brzo hodanje od po 30 minuta te dvije šetnje umjerene brzine izgubile šest puta više masnog tkiva u području trbuha od žena koje su pet puta sedmično šetale normalnim tempom.

Žene koje su hodale brzim ritmom također su istopile četiri puta više ukupnog tjelesnog masnog tkiva. Najbolji je to što se pri brzom hodanju prvo počne topiti dubinsko abdominalno masno tkivo. Dobra je vijest i ta da se kod brzog hodanja stvara manji pritisak na gležnjeve nego kod trčanja.

To je zato što dok hodate jedna, noga uvijek dodiruje tlo, dok tijekom trčanja postoje trenuci kada je čitavo tijelo u zraku i kada se spustite na tlo, tijelo je izloženo udarcu, piše Zadovoljna.hr.

Tri savjeta za uspješno mršavljenje hodanjem

Slijedite li ove savjete, u kombinaciji sa zdravom prehranom možete smršavjeti i do pet kilograma u tri sedmice, a hodati možete bilo gdje i bilo kada.

1. Za maksimalni gubitak masnoga tkiva hodajte brzim tempom triput sedmično po 30 minuta.

2. Prilikom svakog nagaza noge treba aktivno kontrahirati muskulaturu nogu i stisnuti trbušni zid i treba se uhvatiti tempo koji će osobu dovesti do anaerobne zone u kojoj će osoba osjećati da ne može udahnuti dovoljno zraka.

3. Nosite sa sobom bočicu vode jer je nužno svakih 10 do 15 minuta popiti koji gutljaj vode.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA