Mnoge od njih često konzumiramo: Ovo je spisak namirnica koje "ubijaju" imunitet...
Za unos vitamina i zdravih namirnica obično brinemo kada se razbolimo i tada pokušavamo na brzinu ojačati imunitet, a preporuka doktora je da nam zdrava prehrana bude dio svakodnevne rutine.
Koje navike u prehrani slabe imunitet, otkrila je nutricionistica Jovana Srejić Ferluga.
"Prevelik unos jednostavnih ugljikohidrata (bijelog brašna i šećera), nedovoljan unos tekućina, prevelik unos rafiniranih i hidrogeniziniranih ulja (kukuruzno, repino, suncokretovo, sojino ulje, ulje sjemena pamuka)", ispričala je Ferluga.
Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90
Istaknula je da treba unositi namirnice koje jačaju imunološki odgovor organizma.
"Treba unositi povrće iz porodice kupusnjača (karfiol, brokula, prokulica, kupus, kelj, hren, korabica). Ova grupa povrća bogata je antikancerogenim, biološki aktivnim spojevima s izocijanatima. Također, i namirnice koje su izvori omega 3 masnoća: riba sjevernih hladnih mora, sjeme lana, chia sjemenke i orasi", objasnila je nutricionistica.
Četiri namirnice koje nikad ne bismo trebali podgrijavati, a često to radimo
Podsjeća koliko je važno unositi hranu koja je bogata vitaminima.
- Hrana koja je izvor vitamina C: citrusi, kivi, bobičasto voće (maline, kupine, borovnice, brusnice, jagode, ribizli), paprika, peršin, špinat, kelj, brokula, prokulice
- Cink: crveno meso, morski plodovi, mahunarke, sjemenke, koštunjavo voće
- Antioksidansi: vitamin C, vitamin E, beta karoten, selen, sink
- Vitamin D je također veoma značajan nutritivni element, koji jača kosti, utiče na dobro raspoloženje, ali i na zdravlje i funkcionalnost cijelog organizma. Kako kreću topli dani, možemo se osloniiti na izlaganje Suncu.
- Probiotici spadaju u dobre bakterije jer koriste organizmu da bude zdrav. Oni nisu samo neophodni za zdrava crijeva, već i za naše cjelokupno zdravlje.
Ovo je šest najopasnijih namirnica koje ne trebate nikada kuhati ili podgrijavati u mikrovalnoj
Hrana koja jača imunitet
- Supa od kostiju: bogata je vitaminima i mineralima i djeluje umirujuće na respiratorna stanja
- Bijeli luk: može smanjiti upalu, jača vaš imunološki sistem kako bi se efikasno borio protiv infekcija
- Crni luk: kao i bijeli luk moćan je borac protiv infekcija koji jača imunološki sistem i smanjuje upalu
- Jabukovo sirće: ima snažno dezinfekcijsko djelovanje čak i prema najotpornijim bakterijskim sojevima i virusima. Koristite ga za začinjavanje salata ili pripremu napitaka
Avokado, masline i maslinovo ulje koje je sjajan izvor mononezasicćenih zdravih masti koje su izuzetno značajne za imunološki sistem.
Najbolja dijeta za žene iznad 50 godina: Nema gladovanja, tajna je u pet vrsta namirnica
Začini će mnogo jela učiniti ukusnijim, ali oni i blagotvorno djeluju na imunološki sistem, a posebno đumbir koji je jedan od najmoćnijih začina koji pomaže u smanjenju upale, jačanju imuniteta, smanjenju grlobolje i smanjenju nivoa bola, ali i kurkuma koju možete dodati u limunadu, čaj ili voćni smoothie.
Začinske biljke kao što su ruzmarin, origano, bosiljak, timijan, dodajte u salate i koristite za mariniranje i začinjavanje mesa.
Za jačanje imuniteta unosite i čajeve od đumbira, matičnjaka i maslačka, prenose srbijanski mediji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.