Savjeti za jačanje imuniteta prirodnim putem

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti za jačanje imuniteta prirodnim putem
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Briga o zdravlju trenutno je najvažnija tema i mnogi se pitaju kako izbjeći infekcije i zaraze, kako se prirodno od istih zaštiti, šta konzumirati, a šta izbjegavati. Infekcije najčešće napadaju osobe s jednoličnom prehranom, osobe starije životne dobi i djecu.
 
Jedan od glavnih razloga je oslabljeni imunitet, koji je posljedica nedovoljnog unosa hranjivih tvari u organizam. Imunološki sistem sastoji se od organa (koštana srž, timus i limfni čvorovi) razmještenih po čitavom tijelu i stanica koje sudjeluju u imunološkim reakcijama.

Kako bi sisitem pravilno funkcionirao, nužni su sklad i ravnoteža. Pravilna i kvalitetna prehrana jedan je od najlakših načina jačanja imuniteta. Ukoliko organizam opskrbimo potrebnim hranjivim tvarima, možemo smanjiti mogućnost pojave bolesti, a u slučaju da bolest ipak nastupi, možemo ubrzati oporavak.

Snaga imunog sistema je ključ post-covid rehabilitacije

Snaga imunog sistema je ključ post-covid rehabilitacije

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Neki od hranjivih tvari i namirnica koje pomažu ojačati imunitet su vitamini C i D, cink, omega-3 i tamna čokolada. 

Vitamin C

Neizostavan i ključan u jačanju imuniteta, a ima i niz drugih prednosti: odgovoran je u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji željeza, a samim time i formiranju crvenih krvnih stanica, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, djeluje kao antihistaminik, te na taj način pomaže u olakšavanju simptoma alergija.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Vitamin D

Dobro je poznat kao 'sunčani vitamin' jer se sintetizira pod utjecajem sunca; riječ je o esencijalnom  mikronutrijentu koji pomaže u jačanju imunološkog, endokrinog, kardiovaskularnog i neurološkog ssitema. Vitamin D je u očuvanju zdravlja kostiju podjednako bitan kao i kalcij. Izvrstan izvor vitamina D su losos, sardine i mlijeko.

Vitaminska bomba: Napravite džem za jačanje imuniteta

Vitaminska bomba: Napravite džem za jačanje imuniteta

Cink

Cink je esencijalni mineral prisutan u svim organima i tkivima. Najveće koncentracije cinka nalaze se u mišićima i kostima. Jedna od najpoznatijih uloga cinka je doprinos normalnoj funkciji imunološkog sistema. Cink utječe i na stvaranje i aktivaciju bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos cinka negativno odražava na broj i funkciju bijelih krvnih stanica, a samim time i na imunitet. Najbogatiji izvori ovog minerala su morski plodovi i riba, zatim crveno meso i meso peradi, orašasto voće, mahunarke, sjemenke, jaja te mlijeko i mliječni proizvodi.

Omega-3 masne kiseline

I masnoće doprinose imunitetu i općem zdravlju. Potrebno je ograničiti unos zasićenih masti i trans masti koje uglavnom nalazimo u prerađevinama mesa, te hidrogeniranih masti prisutnih u margarinu i keksima na primjer. No, uz navedena korisna svojstva, masti mogu također uzrokovati i upalna stanja i ugroziti zdravlje srca. Međutim, povećate li unos dobrih masti iz biljnih izvora (laneno i maslinovo ulje, orasi, bademi, bademovo mlijeko) u kombinaciji s plavom ribom (skuša, srdela, inćuni), omogućit ćete tim tvarima da djeluju protuupalno na organizam što rezultira jačim imunitetom.

Tamna čokolada

Jeste li znali da i tamna čokolada pomaže u jačanju imuniteta jer sadrži antioksidans teobromin koji pomaže u jačanju imunološkog sistema tako što štiti tjelesne stanice od slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekule koje tijelo proizvodi kada razgrađuje hranu ili dođe u kontakt sa zagađivačima, koji mogu oštetiti stanice i tako pridonijeti bolesti. Valja imati na umu da je tamna čokolada visoko kalorična te je važno konzumirati je umjereno. Nutricionisti napominju da tamna čokolada mora sadržavati barem 70% kakaa kako bi imala povoljne učinke na zdravlje.

Čuvar zdravlja: Kako znati da vašem tijelu nedostaje vitamina D

Čuvar zdravlja: Kako znati da vašem tijelu nedostaje vitamina D

Ilustracija
Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Dodatni savjeti za jačanje imunološkog sistema: 

- često prozračivati prostorije u kojima boravimo         
- redovno vježbati i održavati tjelesnu kondiciju         
- izbjegavati alkohol i cigarete        
- spavati minimalno sedam sati dnevno          
- izbjegavati zaraze (npr. čestim pranjem ruku i
- temeljitom termičkom obradom namirnica – mesa)    - pokušati smanjiti stres koliko god je moguće.

Ugrožene skupine

Održavanje zdravog imunološkog sistema važno je za sve nas, međutim, neke su skupine ipak ugroženije od ostalih. U prvom redu to su osobe starije životne dobi i djeca.Kako starimo, imunosna reakcija tijela slabi, što posljedično rezultira većim brojem infekcija i većom pojavom malignih oboljenja.

Iako neki ljudi zdravo stare, zaključak mnogih studija je da, u usporedbi s mlađim ljudima, stariji imaju veću vjerojatnost obolijevanja od zaraznih bolesti, kao i veću vjerojatnost od smrtnog ishoda kao posljedica istih. Infekcije respiratornog sistema, gripa, a posebno upala pluća, vodeći su uzrok smrti kod osoba starijih od 65 godina.

Uz ovih pet načina možete provjerite koliko je jak vaš imunitet

Uz ovih pet načina možete provjerite koliko je jak vaš imunitet

Djeca su često izbirljiva, što znači da obroci ne samo da moraju biti zdravi, već trebaju imati privlačan miris i okus. Hrana bi trebala pružiti zadovoljstvo te privlačiti različitim okusima, teksturama i bojama. Jednolična, nezdrava prehrana kod djece vrlo često rezultira oslabljenim imunitetom, piše A1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije