Na kojoj strani biste trebali spavati za bolje zdravlje mozga

0
Radiosarajevo.ba
Na kojoj strani biste trebali spavati za bolje zdravlje mozga
Foto: Pexels / Ilustracija

Glavne stvari za dobru higijenu spavanja uključuju redovno spavanje i buđenje, magnezijevu kupku nekoliko puta sedmično i malo aromaterapije, a također postoji i jedan položaj spavanja koji je bolji od drugih.

Naime, položaj spavanja zapravo može utjecati na zdravlje mozga.

Prema britanskoj neuronaučnici Tari Swart, postoji jedan način spavanja koji je bolji od drugih, a to je - spavanje na boku.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Djeca koja spavaju s roditeljima u krevetu dokazano su pametnija

Djeca koja spavaju s roditeljima u krevetu dokazano su pametnija

Ona napominje da je spavanje na boku učinkovitije za "čišćenje" mozga od toksina tokom noći. Nadalje, istraživanje je pokazalo da spavanje na desnoj strani najbolje podupire ovaj proces "čišćenja". Jedna studija iz 2020. objavljena u magazinu Brain Sciences, na primjer, primjećuje da je za mozak najučinkovitiji desni bočni položaj, jer ga karakterizira veće ispiranje moždanog otpada, u usporedbi s ležanjem na leđima ili trbuhu.

Prema Swart, glavne stvari za dobru higijenu spavanja uključuju redovno spavanje i buđenje, magnezijevu kupku nekoliko puta sedmično i malo aromaterapije.

Studija zaključuje da bi usvajanje ovog položaja moglo unaprijediti zdravlje mozga kako starite i služiti kao saveznik u preventivnim mjerama protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Šta se događa sa vašim tijelom ako ne spavate preporučeni broj sati?

Šta se događa sa vašim tijelom ako ne spavate preporučeni broj sati?

"Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najučinkovitije očistili mozak od metaboličkih otpadnih tvari koje su se nakupile dok smo budni", kaže autorica studije, danska neuronaučnica dr. sc. Maiken Nedergaard.

Spavanje na boku također pomaže u sprječavanju hrkanja u usporedbi sa spavanjem na leđima, a može biti udobnije za leđa i ramena.

Ako tražite jednostavan način da podržite zdravlje mozga dok spavate, naviknite se spavati na desnoj strani, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije