Meso vam stalno ispadne žilavo? Uz ovaj neočekivani sastojak bit će mekše i sočnije nego ikad
Koliko god da pazimo na pripremu, meso ponekad zna ispasti tvrdo i suho. No rješenje je zapravo vrlo jednostavno i krije se u sastojcima koje većina ljudi baca.
Radi se o kori i ostacima povrća poput krompira, luka ili mrkve. Upravo ti dijelovi, koji najčešće završe u kanti, mogu potpuno promijeniti teksturu mesa. Kada se dodaju u marinadu ili kuhaju uz meso, prirodna vlaga i enzimi iz povrća omekšavaju vlakna i čine svaki zalogaj mnogo sočnijim.
Povrće poput luka, mrkve i krompira prirodno razgrađuje proteine u mesu, a nakon sat vremena mariniranja daje primjetnu razliku u mekoći.
Masakr na jednoj od najpoznatijih plaža svijeta: Objavljene prve snimke horora na Bondi beach
Kako primijeniti ovaj trik:
- Iskoristite povrće koje obično bacate: koru od krompira, stabljike celera, listove ili korijen mrkve.
- Napravite jednostavnu marinadu s malo ulja, začina i sitno sjeckanih povrtnih ostataka.
- Ostavite meso da odstoji 30 do 60 minuta prije pečenja ili prženja.
Možete ga i kuhati ili peći zajedno s povrćem, i to će dodatno omekšati meso i dati mu nježnu, prirodnu aromu. Ako želite još brži rezultat, meso lagano "istucite" prije mariniranja. Tako enzimi iz povrća djeluju još učinkovitije, a meso ostaje sočno i mekano.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.