Malo drugačija pastirska pita: Promijenite jedan detalj i dobit ćete više vitamina, a manje kalorija
Jela s mljevenim mesom mnogima su često na jelovniku jer ova je namirnica zgodna za pripremu i lako prilagodljiva različitim receptima.
Jedno od popularnih jela s mljevenim mesom je pastirska pita, posebna po tome što je sloj mesa lijepo ušuškan ispod pokrivača od pire krompira. Zbog tog detalja meso ostaje sočno, što jelo čini naročito ukusnim, no pire krompir je mnogima na crnoj listi kao jelo koje poprilično deblja.
Istina, može ga se napraviti u nešto zdravijem izdanju, s malo manje maslaca i mlijekom umjesto vrhnja, ali to ne mijenja činjenicu da je krompir poprilično izmrcvaren, što mu dodatno podiže glikemijski indeks te tako posljedično utječe na to da se od obroka s takvom namirnicom više debljamo nego od komada mesa posluženog uz salatu ili lešo blitvu.
Žene u umjetnosti: Međunarodni projekt 'Dijahronijski kontrapunkt'
No i pastirska pita može se napraviti na zdraviji način i to tako da okus ne pati. Krompir je potrebno zamijeniti karfiolom, koji je čak i bolji od pirea kad se lijepo začini i zapeče. Pored toga, u ovom je receptu meso u zdravom društvu - u mesni toč idu još i grašak te kukuruz, što ne samo da okus jela čini primamljivijim i slađim, nego podiže količinu vlakana.
Pastirska pita s karfiolom
Sastojci
- 500 g mljevene junetine
- 165 g zamrznutog graška
- 165 g kukuruza
- 85 g krem sira
- 150 ml supe ili tople vode
- 60 ml mlijeka
- 1 srednja glavica karfiola
- 1 luk
- 1 mrkva
- 2 kašike brašna
1 kašika maslinovog ulja - so, biber
Priprema
Iskomadajte karfiol na sitne komadie pa ih kuhajte desetak minuta u loncu kipuće, posoljene vode. Dobro ih ocijedite pa ih potapkajte ubrusom ili čistom kuhinjskom krpom kako biste uklonili što više suvišne tekućine pa ih zgnječite gnječilicom za krompir. Dodajte krem sir i mlijeko te začinite solju i biberom i miješajte dok se potpuno ne sjedini i postane kremasto.
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk pa pirjajte dok ne postane mekan i staklast, dodajte bijeli luk i pirjajte još 3-4 minute pa dodajte mljevenu junetinu i kuhajte dok ne uhvati boju, piše Slobodna Dalmacija.
Isprobajte ovaj odličan recept s brokulom koji će sve oduševiti
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
Ocijedite masnoću, vratite tavu na vatru i umiješajte smrznuti grašak i kukuruz te kuhajte još par minuta. Posolite i pobiberite te dodajte brašno i promiješajte. Kuhajte još minutu, dodajte supu i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne, pet minuta.
Prebacite meso u posudu za pečenje, prekrijte ga ravnomjernim slojem pirea od karfiola i pecite 20 minuta ili dok karfiol ne dobije zlatnu boju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.