Male tajne iz Velikog narodnog kuhara: Kako da ćufte budu sočne, a šta kada jelo zagori?

0
Radiosarajevo.ba
Male tajne iz Velikog narodnog kuhara: Kako da ćufte budu sočne, a šta kada jelo zagori?
Foto: Pexels / Odlični trikovi naših starih

Veliki narodni kuhar bio je jedno od čestih 'štiva' koja ste mogli vidjeti na policama domaćinstava bivše Jugoslavije.

"Naša je želja da ovom zbirkom, koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva i prakse mnogih stručnjaka i domaćica, olakšamo početnicama sticanje osnovnih kuvarskih znanja, a iskusnijima da potpuno savladaju kuvarsku veštinu, koja, pored materijalnih sredstava, zahtijeva mnogo dobre volje i strpljenja", stajalo je u uvodu knjige koja je izašla prije 45 godina.

Pored mnoštva recepata, u knjizi su objavljeni i odlični savjeti i trikovi za kuhinju.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Ovo su neki od njih:

Šta kada jelo zagori

Ako vam jelo zagori, preručite ga odmah u drugu posudu, pa ga nakon pet minuta pokrijte čistom mokrom krpom. Kada se krpa osuši, ponovo je ovlažite i stavite preko posude sa jelom. Pošto ovo uradite nekoliko puta, jelo će vam biti spašeno. Ili postupite ovako: skinite odmah šerpu sa štednjaka i stavite je sa prevrnutim poklopcem pod slavinu i pustite da voda curi petnaestak minuta. Nakon ovoga jelo treba preručiti u drugu posudu. Miris izgoretine neće se više osjećati.

Da pečenje ne bude tvrdo

Ako je meso veoma svježe, pečenje će biti tvrdo. Da bi ste to spriječili, sipajte preko mesa čašicu ruma ili konjaka. Miris alkohola će brzo ispariti, a pečenje će biti izvrsno. Pri pečenju mesa ne treba u njega zabadati vilicu jer tako istječe sok a meso se raspada; meso treba okretati samo kuhačom.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Kako da pileće meso bude sočno

Da bi vam pileće pečenje bilo bijelo i sočno, istrljajte pile prije pečenja limunovim sokom.

Kako da ćufte budu sočne

Da bi vam ćufteta bila sočna, na kraju, nakon svih potrebnih začina, sipajte malo mlake vode (na kilogram mesa, otprilike pola čaše vode), i onda dobro zamijesite.

Ćufte u paradajz sosu
ricardocuisine.com: Ćufte u paradajz sosu

Koliko se dugo peče meso

Dužina pečenja mesa ovisi o vrsti mesa, kao i o njegovoj kvaliteti. Često se dešava da meso pri pečenju dobije izvana lijepu koricu, a da ne bude unutra pečeno koliko je to potrebno. Meso se mora zadržati još izvjesno vrijeme u pećnici, ali da bismo spriječili da nam zagori, treba ga pokriti masnim papirom ili arkom običnog papira. Lijep izgled pečenja je također važan kao i njegov dobar okus.

Kako pravilno podgrijati jelo

Jelo treba podgrijavati stavljajući posudu sa jelom u neku veću posudu u kojoj voda ključa. Ako ovako radite, jelo vam pri podgrijavanju nikada neće zagorjeti.

Kuhinja / Ilustracija
Foto: Pexels: Kuhinja / Ilustracija

Kako brzo rashladiti jelo

Ako želite brzo rashladiti jelo, stavite posudu sa jelom u hladnu vodu kojoj ste dodali žličicu soli. Sol će ubrzati proces hlađenja.

Ako je rerna pregrijana

Ako vam je pećnica pregrijana, pa se plašite da vam jelo ne pregori, stavite u pećnicu posudu sa hladnom vodom. Voda će odmah apsorbirati suvišnu toplinu.

Ilustracija
Pixabay: Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije