Male tajne iz Velikog narodnog kuhara: Kako da ćufte budu sočne, a šta kada jelo zagori?
Veliki narodni kuhar bio je jedno od čestih 'štiva' koja ste mogli vidjeti na policama domaćinstava bivše Jugoslavije.
"Naša je želja da ovom zbirkom, koja je rezultat dugogodišnjeg iskustva i prakse mnogih stručnjaka i domaćica, olakšamo početnicama sticanje osnovnih kuvarskih znanja, a iskusnijima da potpuno savladaju kuvarsku veštinu, koja, pored materijalnih sredstava, zahtijeva mnogo dobre volje i strpljenja", stajalo je u uvodu knjige koja je izašla prije 45 godina.
Pored mnoštva recepata, u knjizi su objavljeni i odlični savjeti i trikovi za kuhinju.
Ovo je posljednji snimak helikoptera: Gusta magla uzrokovala pad, četiri osobe poginule
Ovo su neki od njih:
Šta kada jelo zagori
Ako vam jelo zagori, preručite ga odmah u drugu posudu, pa ga nakon pet minuta pokrijte čistom mokrom krpom. Kada se krpa osuši, ponovo je ovlažite i stavite preko posude sa jelom. Pošto ovo uradite nekoliko puta, jelo će vam biti spašeno. Ili postupite ovako: skinite odmah šerpu sa štednjaka i stavite je sa prevrnutim poklopcem pod slavinu i pustite da voda curi petnaestak minuta. Nakon ovoga jelo treba preručiti u drugu posudu. Miris izgoretine neće se više osjećati.
Da pečenje ne bude tvrdo
Ako je meso veoma svježe, pečenje će biti tvrdo. Da bi ste to spriječili, sipajte preko mesa čašicu ruma ili konjaka. Miris alkohola će brzo ispariti, a pečenje će biti izvrsno. Pri pečenju mesa ne treba u njega zabadati vilicu jer tako istječe sok a meso se raspada; meso treba okretati samo kuhačom.
Kako da pileće meso bude sočno
Da bi vam pileće pečenje bilo bijelo i sočno, istrljajte pile prije pečenja limunovim sokom.
Kako da ćufte budu sočne
Da bi vam ćufteta bila sočna, na kraju, nakon svih potrebnih začina, sipajte malo mlake vode (na kilogram mesa, otprilike pola čaše vode), i onda dobro zamijesite.
Koliko se dugo peče meso
Dužina pečenja mesa ovisi o vrsti mesa, kao i o njegovoj kvaliteti. Često se dešava da meso pri pečenju dobije izvana lijepu koricu, a da ne bude unutra pečeno koliko je to potrebno. Meso se mora zadržati još izvjesno vrijeme u pećnici, ali da bismo spriječili da nam zagori, treba ga pokriti masnim papirom ili arkom običnog papira. Lijep izgled pečenja je također važan kao i njegov dobar okus.
Kako pravilno podgrijati jelo
Jelo treba podgrijavati stavljajući posudu sa jelom u neku veću posudu u kojoj voda ključa. Ako ovako radite, jelo vam pri podgrijavanju nikada neće zagorjeti.
Kako brzo rashladiti jelo
Ako želite brzo rashladiti jelo, stavite posudu sa jelom u hladnu vodu kojoj ste dodali žličicu soli. Sol će ubrzati proces hlađenja.
Ako je rerna pregrijana
Ako vam je pećnica pregrijana, pa se plašite da vam jelo ne pregori, stavite u pećnicu posudu sa hladnom vodom. Voda će odmah apsorbirati suvišnu toplinu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.