Ljekari i stručnjaci dali odgovor: Može li penis biti prevelik?

Radiosarajevo.ba
Ljekari i stručnjaci dali odgovor: Može li penis biti prevelik?
Foto: Thinkstock / Prosječna duljina penisa

Prim. dr sc. Ulla Marton, dr.med. u razgovoru za hrvatski portal 24sata.hr objasnila je da je rodnica vrlo prilagodljiva elastična mišićna cijev u prosjeku dužine od 8 do 12 cm, što ovisi o dobi, hormonskom statusu, trudnoćama i načinu poroda.

"Stijenke rodnice zatvaraju virtualnu šupljinu. Zbog elasticiteta mišića i pod utjecajem hormona (estrogena, progesterona) rodnica je iznimno prilagodljiva kako na samo muško spolovilo (bez obzira na njegovu veličinu) tako i tijekom poroda. U iznimnim stanjima radi anatomskih razvojnih poremećaja rodnica može biti iznimno kratka te je  izrazito neprilagodljiva za uredne spolne odnose.

U situacijama kada žena ne pristaje na spolni odnos ili zbog potisnutog straha od mogućih posljedica zbog neadekvatnog odgovara žljezda koje potiču lučenje tekućina odnos može biti iznimno otežan i žena može imati subjektivan osjećaj neadaptivnog, odnosno malenog spolovila. U žena starije dobne skupine kada dolazi do estrogenskog deficita zbog gubitka elasticiteta odnosi mogu biti izrazito nelagodni.", objasnila je dr. Marton.

Ginekologinja Lauren Streicher, autorica knjige Ponovno voljeti seks tvrdi da većina vagina može primiti uglavnom sve oblike i veličine penisa.

"Ako je žena dovoljno uzbuđena gotovo sve vagine mogu primiti penise i velikih dimenzija. Također je vrlo rijetko da žene u dvadesetim i tridesetim godinama života imaju tu vrstu problema. Taj problem se češće javlja u kasnijoj dobi kad je i suhoća rodnice učestalija pojava zbog hormonalnih promjena.", tvrdi Streicher.

Ali Lauren Streicher tvrdi da postoje i iznimke.

"U nekim slučajevima se može činiti da je penis prevelik za vaginu, ako je tako važno je utvrditi o čemu je zapravo problem jer većina prepreka može biti uklonjena. Postoje dva glavna razloga radi kojih se može činiti da je penis preveliki. Prvi je ako žena nije dovoljno uzbođena. U tom slučaju penetracija može biti bolna te može izazvati krvarenje. Ako je to problem potrebno je više pažnje posvetiti predigri i koristiti lubrikante. 

Drugi razlog valja potražiti u uzimanju određenih lijekova koji mogu uzrokovati pojačanu suhoću rodnice. Primjerice, pojedini lijekovi za oralnu kontracepciju mogu uzrokovati suhoću rodnice, kao i upotreba antihistaminika te lijekovi za liječenje tumora kao i zračenje."

Lauren Streicher tvrdi da se problem može riješiti, ako oba partnera pokažu dobru volju, piše portal 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije