Srbijanski ljekari će ženi transplantirati muški polni organ

Radiosarajevo.ba
Srbijanski ljekari će ženi transplantirati muški polni organ
Foto: Blic.rs / Dr. Miroslav Đorđević
U Srbiji se sprema do sada neviđeni medicinski poduhvat - transplantacija muškog polnog organa, ali ženskoj osobi.

Na čelu tima koji će učestvovati u ovoj kompleksnoj operaciji je prof. dr Miroslav Đorđević, svjetski priznati hirurg u oblasti transrodne medicine i urolog na Dečjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj.

Iako se u literaturi može naći da su do sada urađene četiri transplantacije muškog polnog organa, dvije u Južnoj Africi i dvije u Americi, razlika je u tome što su u pitanju bili muškarci koji su izgubili dijelove svog polnog organa. Prof. Đorđević će po prvi put u svijetu ženi koja je transrodni muškarac transplantirati muški polni organ.

"Ta četiri pacijenta su imala neke dijelove penisa i onda se na te dijelove transplantira ono što nedostaje. To je u neku ruku lakše zato što je to muška anatomija, muški polni organ, već imaju neku bazu. Sada imamo ženu kao kandidata koja je dala sve potrebne saglasnosti za transplantaciju. Sljedeći korak je završavanje papirologije vezane za etičke i sociološke probleme. Kada budemo imali kompletno čistu situaciju, slijedi dobijanje muškog polnog organa od donora", rekao prof. Đorđević za Blic.rs.

A kada se donor pojavi, sve ide veoma brzo. Pacijent je već dugo u pripremama za samu transplantaciju, tim lekara je uigran, a operacija će trajati gotovo čitav dan.

"Očekujem da će operacija trajati minimum 20 sati, to je vrlo kompleksna stvar, mora se povezati mnoštvo najsitnijih krvnih sudova i nerava da bi, za početak, muški polni organ opstao, a zatim i funkcionirao nakon toga", objašnjava prof. Đorđević.

Osposobljavanje muškog polnog organa, kaže, dosta je teže, sama funkcija mokrenja je kompleksnija kod muškaraca nego kod žena - mokraćna cijev kod muškaraca dužine je oko 30 centimetara, dok je kod žena dva do tri centimetra.

"Druga stvar o kojoj tokom transplantacije moramo da vodimo računa jeste erektilna funkcija. Vi morate osigurati pacijentu mogućnost erektilne funkcije za penetrativne seksualne odnose. Čak i u slučaju da to ne radi, uvijek imamo zlatnu rezervu, penilne implante koji u velikom broju slučajeva potpuno oponašaju erektilnu funkciju", priča dr. Đorđević.

Ipak, glavni problem će biti moguće komplikacije pri samom procesu transplantacije i u prvih desetak dana, koliko treba da prođe da bi se organ stabilizirao i preživio.

"Ovo je pionirski poduhvat, pričamo o nečemu što se nikada nije desilo u svijetu. Još uvijek nemamo toliko daleku viziju i definirani put šta će nam biti limitirajući faktori. Ipak, neke stvari se i sada znaju, na primjer, nećemo uzimati organ od donora koji je navršio 70 godin", ističe prof. Đorđević i dodaje da bi transplantacija trebalo da bude obavljena do kraja godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije