Kulinarski trikovi: Kako iskoristiti vodu od kuhanja povrća na različite načine?
Kada je riječ o kuhanju, postoji mnogo malih, a vrlo korisnih trikova, a jedan od njih je korištenje vode od kuhanja povrća. Osim što je prepuna hranjivih tvari, ova se voda može ponovno koristiti na više različitih načina.
Ako inače bacate vodu preostalu od kuhanja povrća, ovaj trik mogao bi vam itekako dobro doći. Prilikom kuhanja, kako po pitanju okusa samog jela tako i po pitanju uštede i smanjenja količine otpada, dobro je znati da se supa nastala kuhanjem povrća može ponovno upotrijebiti na mnogo različitih načina.
Postoje neke hranjive tvari koje ovo povrće gubi tokom kuhanja, ali drugi minerali i vitamini prenose se u samu supu, to više što se ona duže kuha, pa ju je i iz zdravstvenih razloga korisno sačuvati. No, to ne vrijedi samo za supu nastalu kuhanjem isključivo povrća, već i za vodu preostalu od kuhanja riže, tjestenine, mahunarki, jaja, mesa ili ribe.
Donesena odluka: Odgođene dvije utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine
Kako koristiti vodu preostalu od kuhanja povrća?
Nakon što ste skuhali povrće, koje prije kuhanja uvijek mora biti dobro oprano, procijedite ga, a preostalu vodu sačuvajte. Također je korisno napomenuti kako je povrće najbolje dodati u vodu tek kada zakipi, a tokom cijelog procesa kuhanja pokušajte održavati temperaturu vode oko 100 stepeni.
Načini korištenja supe od povrća:
Preostalu tekućinu od kuhanja povrća koristite prilikom pripreme supa, umaka i pirea.
Osnažite svoj imunitet: Četiri recepta za prirodne sokove koje možete napraviti kod kuće
Možete je koristiti i za kuhanje jela od tjestenine ili riže, a u tom slučaju idealna je voda koja se od kuhanja gljiva.
Također vodu od povrća možete ubaciti u bilo koju vrstu variva i dinstanih jela.
Ova supa savršena je za pravljenje umaka tako da se poveže s malo gustina - brašna, škroba, griza i slično.
Umjesto dodavanja obične vode, dodajte vodu od kuhanja povrća kako biste pripremili zdrave povrtne smoothieje.
Preostalu vodu možete zamrznuti u kockicama i uvijek imati na raspolaganju za pripremu ukusnih i zdravih jela, piše tportal.
Recept dana: Orahnjača koja će vas podsjetiti na miris nanine kuhinje
Voda od kuhanja povrća dobra je i za zalijevanje biljaka jer je izvrsno prirodno gnojivo.
Savršena je za čišćenje pribora za jelo i uklanjanje masnoće s pločica – posebno voda od kuhanja krompira.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.