Krompir uvijek držite na ovakvim mjestima: Puno duže će ostati svjež

0
Radiosarajevo.ba
Krompir uvijek držite na ovakvim mjestima: Puno duže će ostati svjež
Foto: Printscreen / YouTube / Trik za brzo guljenje krompira

Rok trajanja krompira može varirati ovisno o tome kako ih pohranite nakon kupnje.

Dok je mnoge trule krompire lako prepoznati, ponekad nije jasno je li krompir još uvijek upotrebljiv bez da se prvo oljušti. Često je prvi znak da krompir počinje propadati – klijanje. To je trenutak kada krompiri počnu trošiti pohranjene hranjive tvari i rastu.

Za sve koji žele održati svoje krompire svježima nekoliko mjeseci bez da ih zamrzavaju, osoba iza TikTok računa @eating_ideas, Lynne, ima savjet. Iako mnogi misle suprotno, Lynne kaže da je frižider jedno od najboljih mjesta za pohranu krompira. U svom videu izjavila je: "Jeste li znali da držanje krompira u frižideru može produžiti njihov rok trajanja do 90 dana? Da, dobro ste čuli, 90 dana duže. Stavite ih u frižider."

Generalni sekretar OSCE-a stiže u posjetu Bosni i Hercegovini

Generalni sekretar OSCE-a stiže u posjetu Bosni i Hercegovini

Ranije su stručnjaci upozoravali da se krompiri ne bi smjeli držati u frižideru, jer je postojala zabrinutost zbog zdravstvenih rizika povezanih s niskim temperaturama.

Agencija za standarde hrane (FSA) navela je da je poseban rizik nastajanja akrilamida, koji je izvorno povezan s mogućim razvojem raka. Pohranjivanje krompira u frižideru moglo je izazvati stvaranje dodatnih šećera u krompiru, koji se zatim pretvaraju u akrilamid.

Akrilamid se opisuje od strane FSA kao "hemijska tvar koja nastaje kada se škrobna hrana, poput krompira i hljeba, kuha na visokim temperaturama (iznad 120°C)".

Ovako nikada ne biste trebali držati krompir: Može biti veoma opasno po zdravlje

Ovako nikada ne biste trebali držati krompir: Može biti veoma opasno po zdravlje

Međutim, od tada je FSA promijenila svoje smjernice i sada potiče potrošače da krompire pohranjuju u frižideru, jer ovaj savjet može pomoći da krompiri duže ostanu bez klijanja. Stručnjaci za krompire iz Albert Bartlett-a također preporučuju pohranu krompira u frižideru "radi svježine".

Međutim, Lynne je upozorila: "Samo pripazite, jer što duže ih držite, to će imati slađi okus kada ih skuhate."

Krompiri se uglavnom sastoje od škroba. S vremenom, škrob se može pretvoriti u šećere djelovanjem enzima. Ova transofrmacija može uzrokovati da krompiri postanu slađi, piše Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije