Krofne od samo tri sastojka, a nijedan nije kvasac ili jaje? Probajte ove mini slastice

1
Radiosarajevo.ba
Krofne od samo tri sastojka, a nijedan nije kvasac ili jaje? Probajte ove mini slastice
PrtScr / Krofne

Ponekad je dobro zamijeniti one tradicionalno rađene krofne nečim malo zdravijim i nutritivno bogatijim, a opet tako neodoljivim i ukusnim.

Jedan od takvih zanimljivih recepata su i ove mini krofne s bananom. Za njih će vam biti potrebna samo tri sastojka, nijedan od njih nisu kvasac, bijelo brašno, jaja i maslac, a rezultat će biti mekane, pahuljaste i lagane poslastice koje se tope u ustima, ne ostavljaju pretežak osjećaj zasićenosti šećerom jer slatkoća u njima dolazi uglavnom iz prirodnih šećera banane.

Možete ih pokušati i peći u pećnici ili fritezi na vrući zrak ako želite još zdraviju verziju, ali ipak vam preporučujemo dobro staro klasično prženje – drugi načini obrade neće dati tako laganu, prozračnu i primamljivu teksturu.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Idealne su i za sve koji nemaju strpljenja za izradu klasičnih krofni jer se rade puno brže i na vašemu će stolu začas biti ove ukusne slastice, piše Zadovoljna.

Sastojci za krofne od banane

Mjere su za devet krofnica. 

  • 60 grama integralnog pšeničnog brašna
    3.5 grama praška za pecivo
    88 grama pirea od zrele banane (otprilike jedna banana srednje veličine)
    suncokretovo ulje za prženje

Priprema krofni od banane

U posudu za pečenje ulijte ulja toliko da dođe do visine od pet centimetara. Zagrijte ga na srednju temperaturu (između 170 i 175°C).

Njemačka palačinka: Recept za prostu, a sočnu poslasticu s jabukama

Njemačka palačinka: Recept za prostu, a sočnu poslasticu s jabukama

U srednje veliku posudu za miješanje dodajte brašno i prašak za pecivo. Miješajte dok se ne ujednači. Dodajte pire od banane. Miješajte špatulom dok se banana ne sjedini s brašnom. Tijesto bi trebalo biti ljepljivo.

Nakon što je ulje doseglo odgovarajuću temperaturu, zagrabite tijesto u količini od dvije čajne žličice (pomažite si još jednom žlicom) i lagano ga spustite direktno u zagrijano ulje.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite cijelu smjesu. Ako nemate dovoljno veliku posudu da stanu sve odjednom, možete pržiti u dvije ture.

Otkrijte 11 moćnih namirnica koje štite jetru i pomažu probavi

Otkrijte 11 moćnih namirnica koje štite jetru i pomažu probavi

Krofne će isplivati na površinu pa stavljajte samo onoliko krofni koliko može stati na površinu. Ako krofna potone i zalijepi se za dno posude, oslobodite je s dna. Pecite krofne dok obje strane ne porumene, okrećući ih do pola.

Izvadite ih iz ulja i stavite na tanjur obložen ubrusom koji će upiti više ulja. Kada krofne više nisu prevruće na dodir, možete ih posuti šećerom ili preliti omiljenim preljevom. Možete ih ostaviti i bez ičega, same po sebi bit će dovoljno ukusne. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije