Kraljica zimske trpeze: Nekoliko razloga zašto biste trebali jesti fermentiranu hranu svaki dan
Vjerovatno ste već mnogo čuli o zdravstvenim prednostima fermentirane hrane poput kimchija i jogurta.
Ali mnogi od nas jedu drugu fermentiranu hranu svaki dan, a da to nisu ni svjesni. Na primjer, kafa, soja sos, čokolada i crno vino su tehnički fermentirana hrana.
Zapravo postoje dvije vrste fermentirane hrane: ona koja je fermentirana radi poboljšanja okusa i ona koja sadrži aktivne probiotičke kulture.
Meteorolozi objavili prognozu do utorka: Pročitajte gdje će biti sunčano, a gdje magla
Uprkos činjenici da kafa i kakao imaju određene povezane zdravstvene koristi, oni obično ne sadrže probiotike, pa spadaju u prvu kategoriju.
Kimchi i kiseli kupus, s druge strane, imaju probiotike i stoga spadaju u drugu kategoriju. Po pravilu, korisno fermentirana hrana je ona koja je samo malo prerađena i ima izražen, fermentirani okus. Neke druge fermentirane namirnice koje sadrže korisne žive kulture uključuju jogurt, miso, kiseli kruh, tempeh i određene sireve.
Hrskava i fantastična kraljica torti: Donosimo vam najbolji recept za Pavlovu
Iako to na prvi pogled može zvučati neukusno, zapravo može biti prilično ukusno. A da ne spominjemo da je prilično korisno za crijeva. To je zato što fermentacija može olakšati probavu hrane koju je teško probaviti - poput vlaknastog povrća. Na primjer, bijeli kupus je teško probaviti, ali ako ga koristite za pravljenje kiselog kupusa, mnogo će se lakše probaviti.
Fermentirana hrana za crijeva
Bakterije mliječne kiseline su još jedan razlog zašto bi fermentirana hrana poput kimchija i kiselog kupusa trebala redovno biti na vašem tanjiru, piše Vogue.
Takva jela sadrže žive mikroorganizme koji mogu imati pozitivan učinak na crijeva. Jedna studija King's Collegea u Londonu iz 2019. godine, koja je ispitivala utjecaj fermentirane hrane na crijeva i crijevnu floru, otkrila je da probiotici i takozvani bioaktivni spojevi koji se proizvode tokom fermentacije pomažu zdravlju crijeva. Uostalom, crijeva su dom trilionima bakterija koje nisu samo ključne za probavu, već i podržavaju imunološki sistem, raspoloženje, pa čak i kontrolu težine.
Jačanje imunološkog sistema
Crijeva su usko povezana s imunološkim sistemom: procjenjuje se da se oko 70 posto imunološkog sistema nalazi u crijevima. Kao takva, zdrava crijevna flora može zauzvrat dovesti do jačeg imunološkog sistema. kimchi i druga fermentirana hrana ne sadrže samo probiotike, već i brojne vitamine i antioksidanse koji dodatno podržavaju imunološki sistem.
Vitamin C, kojeg ima u izobilju u kimchiju, igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema, što može pomoći u sprječavanju prehlade i gripe, posebno u hladnijim zimskim mjesecima.
Pozitivan učinak na metabolizam
Konzumiranje fermentirane hrane također može suzbiti upalu, prema studiji provedenoj u Turskoj 2023. godine. Također potiče raznolikost crijevne flore, što je zauzvrat povezano s manjim rizikom od metaboličkih problema, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
Metabolizam i fermentacija
Istraživanja pokazuju da probiotici koji se nalaze u fermentiranoj hrani mogu igrati ulogu i u regulaciji metabolizma, jer pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i podržavaju sagorijevanje masti. Jedna studija provedena u Koreji, na primjer, otkrila je da su učesnici koji su konzumirali kimchi svakodnevno tokom dužeg vremenskog perioda primijetili značajno poboljšanje procenta tjelesne masti i krvnog pritiska. Istovremeno, prijavili su poboljšanu probavu i povećan osjećaj općeg blagostanja.
Raznolikost je najbolja
Kako tačno fermentirana hrana utiče na tijelo još uvijek je predmet rasprave. "Osnovni mehanizmi još nisu konačno razjašnjeni i još uvijek postoji velika potreba za istraživanjem", napominje tim iz njemačkog Federalnog centra za ishranu . Međutim, naučnici sa Instituta Max Rubner napominju da vjerovatno "nisu pojedinačne bakterije u fermentiranoj hrani ključne za zdravlje, već cjelokupna raznolikost koja se nalazi u fermentiranoj hrani". Drugim riječima, najvjerovatnije se radi o sinergističkom efektu. Drugi bonus? Toliko fermentirane hrane ima i odličan ukus.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.