Kora narandže za koju mislite da je beskorisna sadrži mnogo benefita za vaše zdravlje
Jedete li samo pulpu, a koru bacate, u krivu ste. Definitivno niste svjesni dobrobiti narandžine kore. A što kad bismo vam rekli da je kora narandže zapravo najzdraviji dio cijelog ploda? Iznenađeni ste, zar ne? Pročitajte i uvjerite se sami.
Neka istraživanja sugerišu da je kora narandže zapravo najzdraviji dio ploda. Koliko god to možda zvučalo neobično, studije su pokazale da je kora narandže bogata flavonoidima i nekim drugim važnim fitohemikalijama koje imaju brojne dobrobiti za zdravlje.
Kako biste dobili sliku, evo primjera: dok meso narandže sadrži oko 71 miligram vitamina C, kora sadrži čak 136 miligrama. Kora također obiluje bakrom, kalcijem, magnezijem, folnom kiselinom, vitaminom A te vitaminima B skupine, kao i prehrambenim vlaknima. Svi ti nutrijenti doprinose ljudskom zdravlju na razne načine, prenosi Živim.hr
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Trčite! Stručnjaci kažu da trčanje produžava život za tri godine
1. Sprečava rak
Prema rezultatima istraživanja, flavonoidi u narandžinoj kori blokiraju protein (RLIP76) koji se povezuje s rakom. Uz to, kora sadrži i tvar koja se naziva limonen, a koja može smanjiti rizik za razvoj raka. Neka druga istraživanja spominju izuzetnu učinkovitost kore citrusa u sprečavanju kanceroznih aktivnosti općenito.
2. Poboljšava zdravlje pluća
Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, kora narandže jača imunitet istodobno štiteći od infekcija pluća. Kora može pomoći i u iskašljavanju sluzi i čišćenju pluća, dok snažniji imunitet djeluje kao prevencija za bolesti poput prehlade i gripe.
Kako nagle promjene vremena utječu na organizam i kako olakšati tegobe?
3. Pomaže u liječenju dijabetesa
Kora je bogata pektinom, vlaknom za koje se zna da reguliše nivo šećera u krvi, a to sasvim sigurno može biti od koristi oboljelima od dijabetesa. Istraživanja su pokazala i da terapija ekstraktom narandžine kore može pomoći u prevenciji dijabetičke neuropatije.
4. Jača srce
Narandžina kora obiluje flavonoidom hesperdinom, za koji je dokazano da snižava razinu kolesterola i krvni pritisak. Narandžina kora ima i protuupalna svojstva, a s obzirom na činjenicu da je bolest srca uzrokovana upalom, kora i u tom smislu može biti od pomoći. Sadrži i polimetoksilirane flavone, tvari koje snižavaju vrijednosti kolesterola uspješnije od nekih lijekova koji se dobivaju na recept.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.