Kora narandže za koju mislite da je beskorisna sadrži mnogo benefita za vaše zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Kora narandže za koju mislite da je beskorisna sadrži mnogo benefita za vaše zdravlje
Foto: Pixabay / Narandža

Jedete li samo pulpu, a koru bacate, u krivu ste. Definitivno niste svjesni dobrobiti narandžine kore. A što kad bismo vam rekli da je kora narandže zapravo najzdraviji dio cijelog ploda? Iznenađeni ste, zar ne? Pročitajte i uvjerite se sami.

Neka istraživanja sugerišu da je kora narandže zapravo najzdraviji dio ploda. Koliko god to možda zvučalo neobično, studije su pokazale da je kora narandže bogata flavonoidima i nekim drugim važnim fitohemikalijama koje imaju brojne dobrobiti za zdravlje.

Kako biste dobili sliku, evo primjera: dok meso narandže sadrži oko 71 miligram vitamina C, kora sadrži čak 136 miligrama. Kora također obiluje bakrom, kalcijem, magnezijem, folnom kiselinom, vitaminom A te vitaminima B skupine, kao i prehrambenim vlaknima. Svi ti nutrijenti doprinose ljudskom zdravlju na razne načine, prenosi Živim.hr

Sudija kaznio Trumpa s 9.000 dolara: "Ako nastavite tako, idete u zatvor!"

Sudija kaznio Trumpa s 9.000 dolara: "Ako nastavite tako, idete u zatvor!"

Trčite! Stručnjaci kažu da trčanje produžava život za tri godine

Trčite! Stručnjaci kažu da trčanje produžava život za tri godine

1. Sprečava rak

Prema rezultatima istraživanja, flavonoidi u narandžinoj kori blokiraju protein (RLIP76) koji se povezuje s rakom. Uz to, kora sadrži i tvar koja se naziva limonen, a koja može smanjiti rizik za razvoj raka. Neka druga istraživanja spominju izuzetnu učinkovitost kore citrusa u sprečavanju kanceroznih aktivnosti općenito.

2. Poboljšava zdravlje pluća

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, kora narandže jača imunitet istodobno štiteći od infekcija pluća. Kora može pomoći i u iskašljavanju sluzi i čišćenju pluća, dok snažniji imunitet djeluje kao prevencija za bolesti poput prehlade i gripe.

Kako nagle promjene vremena utječu na organizam i kako olakšati tegobe?

Kako nagle promjene vremena utječu na organizam i kako olakšati tegobe?

3. Pomaže u liječenju dijabetesa

Kora je bogata pektinom, vlaknom za koje se zna da reguliše nivo šećera u krvi, a to sasvim sigurno može biti od koristi oboljelima od dijabetesa. Istraživanja su pokazala i da terapija ekstraktom narandžine kore može pomoći u prevenciji dijabetičke neuropatije.

4. Jača srce

Narandžina kora obiluje flavonoidom hesperdinom, za koji je dokazano da snižava razinu kolesterola i krvni pritisak. Narandžina kora ima i protuupalna svojstva, a s obzirom na činjenicu da je bolest srca uzrokovana upalom, kora i u tom smislu može biti od pomoći. Sadrži i polimetoksilirane flavone, tvari koje snižavaju vrijednosti kolesterola uspješnije od nekih lijekova koji se dobivaju na recept.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije