Norvežani zabranili uzgoj dviju pasmina: Više su pazili na izgled nego zdravlje

1
Radiosarajevo.ba
Norvežani zabranili uzgoj dviju pasmina: Više su pazili na izgled nego zdravlje
FOTO: Pixabay / Engleski buldog, ilustracija

Okružni sud u Oslu odlučio je da uzgoj engleskih buldoga i cavalier king Charles španijela krši njihov Zakon o dobrobiti životinja.

Odluka je donesena nakon duže rasprave u kojoj su pomoćni suci bili veterinar i genetičar, koji su potvrdili da u toj zemlji više nema zdravih pasa tih pasmina pa je zato jedino što je moguće - posve zaustaviti uzgoj.

Tamošnja organizacija za zaštitu životinja Norwegian Animal Protection Alliance objavila je kako smatra da su uzgajivači pasa više pazili na njihov izgled nego na zdravlje. Naveli su i koje sve probleme imaju psi tih pasmina u Norveškoj: pati im srce, oči, koža, zglobovi i trpe kronične glavobolje...

Muzej ratnog djetinjstva održao izložbu u Južnoj Koreji

Muzej ratnog djetinjstva održao izložbu u Južnoj Koreji

Nizozemska je prije dvije godine postala prva zemlja koja je odlučila da više neće izdavati rodovnike za pse s kratkim njuškama. Odluka je usklađena s nizozemskim zakonom koji zabranjuje uzgoj životinja s fizičkim osobinama koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje i potomstvo. Tome se morao prilagoditi Nizozemski kinološki savez, koji više ne izdaje rodovnike za navedene pasmine, nego samo potvrdu o porijeklu, piše Jutarnji list.

Tu su odluku pozdravili veterinari širom svijeta koji godinama liječe te pse, a među njima su i hrvatski.

"Brahiocefalične životinje djelomično su ili sasvim hendikepirane tijekom cijeloga života, a njihovi skrbnici nisu bili ni svjesni da birajući životinju prema izgledu, istodobno dobivaju cjeloživotnog pacijenta. Nije normalno ni 'tipično' da životinja otežano diše, hrče, guši se, povraća ili šlampavo hoda jer je to genotipska i fenotipska malformacija koja psu onemogućava normalan život i negativno utječe na njegovu dobrobit" ističu u Odjelu veterinara male prakse pri Hrvatskoj veterinarskoj komori, koji je još 2019. izdao službeno stajalište vezano uz problematiku uzgoja brahicefaličnih pasmina. Članice FECAVA (Federation of European Companion Animal Associations) godinama provode edukaciju veterinara i vlasnika i stalnim kampanjama upozoravaju na teško zdravstveno stanje tih pasmina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije