Koje su sve prednosti podnog grijanja

Radiosarajevo.ba
Koje su sve prednosti podnog grijanja
Čovječanstvo koristi podno grijanje dva i po milenijuma.

Ovaj metod izmislili su stari Rimljani, koji su ispod poda postavljali cijevi kroz koje je prolazio topao zrak. Arheolozi su ostatke ovih podnih radijatora nalazili u iskopinama vila imućnijih Rimljana, ali i u javnim kupatilima.

Sistem zagrijavanja funkcioniše tako što voda prolazi kroz cijevi položene u podu. Tečnost iz bojlera zrači toplotu, koja se potom prenosi na veliku termalnu masu, kao što su pločice, a potom u prostor.

 Ljudi koji pate od alergija vole podno grijanje jer ono ne podiže prašinu, buđ i druge alergene u zrak kao drugi sistemi grijanja. 

Podno grijanje je idealno za upotrebu kod tvrdih podnih površina, kao što su betonska ploča, industrijski podovi, keramičke pločice ili kamen, koji često ostaju hladni u sobama koje se griju konvencionalnim tipovima grijanja koji su zastupljeni u većini današnjih objekata.

Postoje dva osnovna tipa podnog grijanja koji se danas koriste u objektima: hidraulični i električni. Hidraulični sistemi su moderna verzija drevnih rimskih sistema, i najpopularniji izbor za vlasnike kuća koji postavljaju sistem podnog grijanja u cijelom objektu.

Sve donedavno su se u hidrauličnim sistemima koristile bakarne cijevi, ali u savremenim sistemima su fleksibilne cijevi nalik na gumu postavljenu ispod poda.

Kotao ili bojler se koristi za zagrijavanje vode, koja potom cirkuliše kroz cijevi i koja zrači energiju i toplotu kroz pod.

Hidraulični sistem je najčešći i najisplativiji vid podnog sistema grejanja u klimatskim oblastima s dugim sezonama grijanja.

Električno podno grijanje daleko je jeftinije od hidrauličnog.

Ono je mnogo jednostavnije za postavku za vlasnike koji žele da griju samo jednu ili dvije prostorije, kao što su spavaće sobe i kupatilo, na primjer. Sa sistemom električnog podnog grijanja, ispod poda se postavlja veoma tanki električni panel, sličan električnom ćebetu. Ovi paneli sadrže žice otporne na toplotu umotane unutar propratnog materijala i kontrolirane termostatom i tajmerom.

Jedina mana ovog sistema grijanja je njegova inertnost, odnosno veoma sporo postizanje zadatih temperatura u prostoriji.

Cijena podnog grijanja može da varira od 15 do 40 eura po kvadratnom metru, a ovisi od toga koje cijevi i koja podloga se koriste kao i da li se radi regulacija temperature i protoka za svaku sobu pojedinačno ili samo jedna regulacija za cijeli objekat.

Temperatura 28 stepeni

Kao završna podloga za podno grejanje preporučuju se keramika, mermer ili granit jer su ovi materijali vrlo dobri provodnici toplote. Može se postavljati dvoslojni ili troslojni parket. Parket od punog drveta se ne preporučuje, jer može doći do njegovog rasušivanja, a samim tim i do razilaženja parketa.

Preporučljiva temperatura polaznog voda za podno grijanje je od 35 do 40 stepeni, što nam daje na samoj površini poda optimalnu temperaturu oko 28 stepeni.

Instalacija

Sistem podnog grijanja je moguće postaviti u skoro svim objektima. Pored unutrašnje instalacije, također je moguća i spoljašnja postavka podnog grijanja. Vrlo je bitno predvidjeti postavku podnog grijanja u fazama projektovanja. Prilikom izgradnje objekata treba voditi računa o postavci termoizolacije i visini tavanice. Podno grijanje podiže visinu poda za određenu dimenziju i smanjuje visinu plafona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije