U Sarajevu najmanje 232 zapečaćena stana: Ko plaća račune za grijanje

S. H.
U Sarajevu najmanje 232 zapečaćena stana: Ko plaća račune za grijanje
U Kantonu Sarajevo veliki je broj zapečaćenih, napuštenih i devastiranih stanova.

Samo u evidenciji KJKP “Toplane - Sarajevo” d.o.o. su 232 stana evidentirana kao zapečaćena. 

S obzirom da većina stanova koje Toplane snadbijevaju grijanjem ne posjeduje zaseban aparat za mjerenje potrošnje, nije bilo posve jasno da li stanari u zajedničkim stambenim jedinicama plaćaju potrošnju i za zapečaćene stanove.

"Napuštenim stambenim jedinicama uglavnom raspolažu Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, Služba za zajedničke organa i tijela FBiH, Općine i sl. Nakon provjere i utvrđivanja ko raspolaže stanom, njima se ispostavljaju računi", pojasnio je glasnogovornik Toplana za Radiosarajevo.ba Ženja Ljubuškić.

U većini slućajeva, kako je pojasnio Ljubuškić, ukoliko se usaglase ostali etažni vlasnici u objektu, na zahtjev organa koji raspolaže stanom, se ti isti stanovi privremeno izdvajaju sa toplifikacionog sistema i obračun im se vrši samo za jedinicu proključne snage na osnovu Odluke o visini Tarifnih stavova, koju je donijela Vlada KS-a, što iznosi 40 posto od mjesečnog iznosa zaduženja.

"Stanovi koje nadležni organ zapečati se u našoj bazi podataka evidentiraju kao 'Zapečaćeni stanovi'. Na osnovu redovnog usaglašavanja podataka o istim sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, Službom za zajedničke poslove organa i tijela FBIH, nadležnim općinskim oragima i Kantonalnim stambenim fondom, se podaci ažuriraju i na osnovu toga im se ispostavljaju računi", naveo je Ljubuškić.

Za stanove u kojima niko ne živi, a koji nisu zapečaćeni od strane nadležnih organa, postupak utvrđivanja novog nosioca stanarskog prava je kompliciran i zahtjeva mnogo vremena za prikupljanje informacija.

"Do konačnog utvrđivanja nosioca stanarskog prava, ti stanovi najčešće ostaju evidentirani na prethodnom nosiocu stanarskog prava, a fakturisanje se vrši shodno Odluci o visini Tarifnih stavova. Računi se ispostavljaju prethodno navedenim institucijama", naveo nam je Ljubuškić.

Stanje dugovanja za stanove koji su zapečaćeni je u blagom padu.

"Ukupan iznos dugovanja zapečaćenih stanova nema značajno učešće u ukupnim dugovanjima korisnika centalnog grijanja. Dugovanje se rješava pojedinačno u zavisnosti od slučaja do slučaja", rekao je Ljubuškić.

U slučaju otkupa stana, dodjele na korištenje i sl., (ukoliko se pokaže opravdanim i ukoliko postoji pravni osnov), na osnovu dostavljene dokumentacije se vrši razdvajanje zaduženja i eventualno storniranje. Novi korisnik se evidentira od dana uvođenja u posjed stana i sa istim se zaključuje Ugovor o korištenju toplotne energije.

Kako je naveo Ljubuškić, u Toplanama smatraju problematičnim činjenicu da Organ koji vrši pečaćenje stana o tome ne obavještava Toplane Sarajevo nego najčešće do podatka dolaze provjerama na terenu. 

Također, prema svim navedenim informacijama jasno je da ostali korisnici ne snose nikakve troškove za zapečačene stanove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije