Od 2020. godine novi način obračuna i naplate centralnog grijanja

S. H.
Od 2020. godine novi način obračuna i naplate centralnog grijanja
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom je uskladila cijenu centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, prokomentirali su povećanje cijena grijanja iz KJKP Toplane za naš portal.

Na 78. vanrednoj sjednici, održanoj u srijedu 31. maja, Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o visini tarifnih stavova kojom su usklađene cijene centralnog grijanja s povećanom cijenom prirodnog gasa, koja je u primjeni od 1. aprila ove godine, naveli su iz ovog poduzeća za Radiosarajevo.ba, objašnjavajući kako je prirodni gas osnovni energent koji Toplane koriste, a čija je cijena prvog dana aprila povećana za 13,2 posto.

"Vlada KS-a reagirala je i povećanjem cijena centralnog grijanja svim korisnicima uskladila s povećanom cijenom prirodnog gasa", rekao je za naš portal glasnogovornik ovog poduzeća Ženja Ljubuškić, podsjetivši kako je u 2016. godini Vlada Kantona Sarajevo dva puta snižavala cijene centralnog grijanja kada je i padala cijena prirodnog energenta.

Nove cijene centralnog grijanja za sve kategorije korisnika povećane su za 8,3 posto i primjenjuju se od 1. aprila 2017. godine.

Račun za maj će svim korisnicima centralnog grijanja doći po novim tarifama, a račun za april će biti retroaktivno ispostavljen za razliku u cijeni, rekao je Ljubuškić.

U saradnji s Kantonom Sarajevo Toplane su realizirale projekt ugradnje kumulativnih mjerila toplotne energije.

Predmetna mjerila ugrađena su na ulazima svih objekata i mjere ukupno potrošenu toplotnu energiju za kompletan objekt.

Zahvaljujući tim mjerilima stvorena je mogućnost naplate troškova centralnog grijanja na osnovu stvarne potrošnje, na osnovu čega će od 1. januara 2020. godine prema Tarifnom sistemu biti vršen obračun i naplata troškova centralnog grijanja na osnovu izmjerene potrošnje na kumulativnim mjerilima i učešća pojedinog stana ili poslovnog prostora u ukupnoj površini objekta.

"Do tog perioda korisnici trebaju u maksimalnoj mjeri provesti sve raspoložive mjere i aktivnosti na smanjenju energijske potrošnje", naveli su iz Toplana, te su dodali da će se u objektima u kojima se ugrade djelitelji toplotne energije na svim grijaćim tijelima naplata vršiti srazmjerno učešću pojedinog grijaćeg tijela u ukupnoj potrošnji toplotne energije.

U saradnji s Kantonom Sarajevo radi se na nekoliko projekata smanjenja energijske potrošnje:

- zamjena postojećih ručnih radijatorskih ventila novim termostatskim na svim grijaćim tijelima,

- zamjena dotrajale stolarije novom, odnosno zamjena starih jednostrukih stakala novim dvostrukim i trostrukim,

- nastavak realizacije poboljšanja termičke zaštite objekata (utopljavanja).

Iz Toplana su preporučili građanima koje mjere i aktivnosti trebaju provesti na smanjenju energijske potrošnje:

- stanove ne pregrijavati, optimalna temperatura je 20+1,

- provjeriti zaptivenost prozora i vrata, te ako postoje nezaptiveni prostori, treba ih zatvoriti,

- pomjeriti namještaj i zavjese koji zaklanjaju radijatore,

- redovno prozračiti prostorije na adekvatan način (širom otvorenih prozora ne duže od deset minuta),

- temperaturu u stanu regulirati zatvaranjem ventila, a ne otvaranjem prozora, jer se time rasipa energija.

U cilju pripreme za narednu sezonu grijanja koja počinje 15. oktobra u Toplanama su već počeli s radovima.

"U tom kontekstu vrši se kompletan remont kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica, distributivne mreže s pripadajućim šahtovima što podrazumijeva pripremu instalacija u toplifikacionim sistemima, održavanje i zamjenu dotrajalih dijelova, na kojima su u toku prethodne sezone grijanja uočeni tehnički nedostaci kao i moguća poboljšanja u kvalitetu mašinske i elektroopreme, vrši se verifikacija mjerila utroška toplotne energije, te inženjering poslovi na izgradnji novih termoenergetskih objekata radi priključenja novih korisnika centralnog grijanja na tolifikacioni sistem Toplana", naveli su iz ovog poduzeća.

Iz Toplana su pojasnili da su u sklopu inžinjering poslova na rekonstrukciji vlastitih termoenergetskih postrojenja počele aktivnosti na rekonstrukciji toplotnih izmjenjivačkih podstanica TS3, TS5 i TS7, kotlovnice "Hrasno" u ulici Azize Šaćirbegović koje podrazumijevaju kompletnu zamjenu mašinske i elektroopreme kao i građevinsku sanaciju prostora.

Također, u toku je izvođenje radova na rekonstrukciji i zamjeni dijela dotrajalog vrelovoda u dužini cca 60 metara trase u ulici Bosanska u naselju Alipašino Polje, te su završeni radovi na izmještanju dijela toplovoda u dužini od 70 metara u ulici Majdanska u naselju Švrakino Selo. Istovremeno, u toku su pripreme za početak radova na zamjeni cjevovoda.

Izvršena je i zamjena dotrajale cirkulacione pumpe s novom cirkularnom dupleks pumpom s frekfentnom regulacijom u toplotnoj podstanici Zetra C1-S1-4 u ulici Husrefa Redžića čime se postigao efikasniji i sigurniji rad postrojenja uz smanjenje potrošnje električne energije, dodali su iz ovog poduzeća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije