Od 2020. godine: Hoće li Sarajlije grijati Termoelektrana Kakanj?

N. K.
Od 2020. godine: Hoće li Sarajlije grijati Termoelektrana Kakanj?
Foto: Elektroprivreda BiH / Termoelektrana Kakanj
Toplovod Kakanj – Sarajevo je finansijsko-tržišni, društveno-ekonomski i zdravstveno-okolišni u potpunosti opravdan projekt, zaključak je sastanka delegacije Elektroprivrede BiH i predstavnika Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Na ovom sastanku, koji je održan polovinom marta, donesen je zaključak da se bez zadrške već sada ide u realizaciju idejnog projekta, što je sljedeći veliki korak do krajnjeg cilja.

"Rad na ovom strateški važnom projektu je kontinuiran. Realizacija idejnog projekta je sljedeći korak do krajnjeg cilja - a to je da se toplovodom iz Termoelektrane Kakanj zagrijava Sarajevo već u grijnoj sezoni 2020.–2021. godine", rekli su iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH za Radiosarajevo.ba.

O gradnji toplovoda govori se već neko vrijeme, no ideja nikada nije realizirana. Jasno je ipak da tamošnja termoelektrana ima kapacitet da grije cijelu sarajevsku kotlinu, potvrdili su i u TE Kakanj ranije.

Ovim projektom, kako smo pisali ranije,  iskoristila bi se energija proizvedena u Termoelektrani Kakanj, kojom bi se opskrbljivali domovi stanovnika Sarajeva, ali i pojedinih gradova koji se nalaze između Kaknja i Sarajeva.

Višestruka je važnost projekta. S aspekta zaštite okoliša stoji činjenica da bi na godišnjem nivou emisija ugljendioksida u atmosferu bila smanjena čak za šest miliona tona.

"Također, tu je i ekonomska opravdanost, jer će se za otprilike 100 miliona eura manje kupovati plina na godišnjem nivou. Posljedično, smanjio i se odliv sredstava prema dobavljačima i ovisnost o ruskom plinu. Uz to, cijena toplinskog megavat-sata na primopredajnim tačkama u toplanama Sarajevo iznosila bi 58,84 KM, što uključuje i povrat investicije u roku od devet godina. Ta cijena znatno je niža od današnje proizvodne cijene toplana", dodali su iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Elektroprivreda BiH navodi se kao realizator izgradnje toplovoda.

"Na prijedlog Vlade FBiH ovo javno poduzeće pristupilo je izradi Studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do Sarajeva i samog Sarajeva. Cilj studije bio je ispitati i utvrditi da li je i pod kojim uvjetima je opravdana izgradnja ovog toplovoda, s preporukom optimalnog tehničkog rješenja i finansijskog modela realizacije", kazali su iz ureda za odnose s javnošću Elektroprivrede BiH za Radiosarajevo.ba.

I za kraj, treba istaknuti da bi projekt izgradnje ovog toplovoda koštao cca 230 miliona KM, ali kako su svi ekonomski pokazatelji projekta pozitivni iz Elektroprivrede BiH ističu da su zainteresirani za realizaciju ovog projekta ako ih podrže nadležne strukture lokalnih, kantonalnih i entitetskih vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije