Toplovod Kakanj - Sarajevo idealno rješenje lošeg zraka: Koliko košta zdrav život

Enes Hodžić
Toplovod Kakanj - Sarajevo idealno rješenje lošeg zraka: Koliko košta zdrav život
Kakanj.com.ba / TE Kakanj
Epizoda "Uzbuna", proglašena u Kantonu Sarajevo pred kraj decembra, uvela je mnoge promjene u živote građana glavnoga grada Bosne i Hercegovine, posebno s "par-nepar" sistemom, zbog čega su mnogi krenuli u potragu rješenja problema zagađenog zraka.

Kao jedno od najboljih rješenja navodi se izgradnja toplovoda Kakanj – Sarajevo, ideja stara 30 godina, kojom bi se ukinuli najveći zagađivači zraka u Sarajevu, postrojenja za zagrijavanje domova građana. Takvim projektom iskoristila bi se energija proizvedena u Termoelektrani Kakanj, kojom bi se opskrbljivali domovi stanovnika Sarajeva, ali i pojedinih gradova koji se nalaze između Kaknja i Sarajeva.

Tim povodom kontaktirali smo Elektroprivredu BiH, koja se navodi kao realizator izgradnje ovog toplovoda, kako bismo provjerili da li se građani mogu skoro nadati jeftinijoj energiji za zagrijavanje, ali i rješenju problema zagađenja zraka u Sarajevu.

"Na prijedlog Vlade FBiH ovo javno poduzeće pristupilo je izradi Studije opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do Sarajeva i samog Sarajeva. Cilj studije bio je ispitati i utvrditi da li je i pod kojim uvjetima je opravdana izgradnja ovog toplovoda, s preporukom optimalnog tehničkog rješenja i finansijskog modela realizacije", kazali su iz ureda za odnose s javnošću Elektroprivrede BiH za Radiosarajevo.ba.

Razgovarali smo i s jednim od glavnih zagovornika ideje izgradnje toplovoda Kakanj – Sarajevo, profesorom Izetom Smajevićem, koji nam je pojasnio neke temeljne stvari u vezi s ovim toplovodom, ali i potvrdio da je ovaj projekt već daleko odmakao od prve faze i da je nedavno završen revidirani Projektni zadatak za izradu Idejnog projekta grijanja do/i Sarajeva iz TE Kakanj.

"Realizacija ovog projekta otvara perspektivu narednoj generaciji blokova (blok 8!) u TE Kakanj, da do 2050, pa i dalje, ravnopravno učestvuje na tržištu električne energije u Evropi, što zapravo znači izvoz bh. niskovrijednog uglja i radne snage na evropsko tržište i očuvanje radnih mjesta u rudnicima", istaknuo je profesor Smajević za Radiosarajevo.ba, ukazujući na potencijal projekta koji bi u mnogim segmentima doprinio razvijanju Sarajevsko-zeničke kotline.

Ove informacije su nam potvrdili i iz Elektroprivrede BiH, gdje su kazali da bi se implementacijom ovog projekta osiguralo 300 MW toplinske energije, pri čemu bi došlo do znatnog smanjenja štetnih čestica u zrak. Procjene su da bi se emisija ugljičnog dioksida smanjilo za preko šest miliona u periodu 2016-2040, i to u energetskom sektoru koji je jedan od prioritetnih prema EU Strategiji o prilagodbi na klimatske promjene. Provedbom projekta, a s obzirom na vrlo pristupačnu cijenu toplinske energije koju bi pružao toplovod Kakanj – Sarajevo, ne bi bilo potrebe za individualnim ložištima i postojećim kotlovnicama.

Projekt izgradnje ovog toplovoda koštao bi cca. 230 miliona KM, ali kako su svi ekonomski pokazatelji projekta pozitivni iz Elektroprivrede BiH ističu da su zainteresirani za realizaciju ovog projekta ako ih podrže nadležne strukture lokalnih, kantonalnih i entitetskih vlasti.

"Provedba ovog projekta označila bi značajno podizanje energetske efikasnosti u BiH, koja je mala država, a ugrubo skoro dvostruko bolje bi se iskoristila primarna energija iz oko milion tona domaćeg uglja. U slučaju trigeneracije, odnosno, korištenja ove energije za hlađenje stanova ljeti uz pomoć toplinske energije, ta iskoristivost bi još značajnije porasla, a pritom je važno napomenuti da bi utjecaji na proizvodnju bili praktično zanemarivi", zaključio je profesor Smajević za Radiosarajevo.ba, dodavši da bi to značilo iskorištavanje ove energije, koja je trenutno neiskorišteni proizvod, za grijanje i hlađenje oko 200.000 stanova s nultom dodatnom emisijom bilo koje supstance nepoželjne u okolini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije