Usklađivanje cijena: Od 1. januara jeftinije grijanje za građane Sarajeva

E. H.
Usklađivanje cijena: Od 1. januara jeftinije grijanje za građane Sarajeva
Od 1. januara 2018. godine građani Sarajeva plaćaju niže cijene usluga centralnog grijanja, zahvaljujući ranijoj odluci Vlade Kantona Sarajevo.

Tačnije, cijene su umanjene za 2,3 posto, kako bi se građanima olakšao barem jedan dio mjesečni izdataka za energente, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane.

"Ovo je odlična vijest za gotovo 53.000 korisnika usluga ovog preduzeća u Kantonu Sarajevo, a moguće je da dođe i do novog pada cijena, u zavisnosti od cijena plina na tržištu", istaknuo je Ljubuškić.

toplane_grijanje_gas_rsa12.JPG - undefined

On nam je pojasnio i kako je do pojeftinjenja došlo zahvaljujući odluci Vlade KS-a na 107. sjednici, koja je održana 28. decembra, kada je donesena Odluka o visini tarifnih stavova. KJKP Toplane su, na taj način, utvrdile nove cijene centralnog grijanja, te je novoutvrđeni cjenovnik stupio na snagu od Nove godine. Tako je izvršeno i usklađivanje cijene grijanja sa trenutno važećom cijenom prirodnog plina.

"Zahvaljujući ovoj odluci, smanjit će se cijene centralnog grijanja i to u dva različita perioda tokom cijele godine. Recimo, do 2018. godine za stambeni prostor od 60 kvadratnih metara van sezone cijena grijanja je, s PDV-om, mjesečno iznosila 37,6 KM. U sezoni, od oktobra do aprila, ta cijena s PDV-om je iznosila 130,9 KM. Prema novoutvrđenim cijenama, od sada će korisnici van sezone plaćati 36,7 KM, dok će za sedam mjeseci u sezoni s PDV-om ta cijena, za stan iz primjera, iznositi 127,9 KM", pojasnio je Ljubuškić.

toplane_grijanje_gas_rsa16.JPG - undefined

Dodao je i kako se cijena prirodnog gasa, kao osnovnog energenta za prizvodnju toplotne energije, dva puta mijenjala. Prvi put poskupio je za 13,2 posto, no od augusta ta cijena smanjena je za 4,9 posto. Tada je Vlada KS-a odlučila reagirati povećanjem cijena centralnog grijanja, a s novom godinom došlo je do smanjenja cijene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije