Projekti / Vlada KS-a i Općina Centar izdvojili milion KM za modernizaciju stadiona Koševo

29. 12. 2017. u 15:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 180

Ministar za kulturu i sport KS-a Mirvad Kurić i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić u petak, 29. decembra 2017. godine, potpisali su sporazum o sufinansiranju realizacije projekta modernizacije stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu.

Prema ovom sporazumu Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo će iz svojih budžeta izdvojiti po 500.000 KM za realizaciju ovog projekta. Vlada KS-a pomenuta sredstva je osigurala izmjenama i dopunama budžeta za 2017. godinu, dok će Općina Centar finansijska sredstva osigurati izmjenama i dopunama svog budžeta za narednu godinu.

Načelnik Ajnadžić je kazao da je danas veliki dan za fudbal u Sarajevu.

"Ovo je jako dobar dan za sport, a vjerujem da će 2018. godina biti mnogo bolja od ove. Današnjim potpisivanjem sporazuma samo smo potvrdili kontinuitet ispunjavanja onoga što smo i obećali. Također, želim da upoznam javnost da je Općina Centar danas objavila i otvoreni javni međunarodni poziv za iskazivanje tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera za realizaciju projekta modernizacije kompleksa stadiona Asim Ferhatović Hase. Naša želja je da napravimo jedan reprezentativan sportski kompleks i za 120 dana ćemo vidjeti kakav je interes. Odabrat ćemo ono što je najbolje za ljubitelje fudbala i za promociju glavnog grada i naše zemlje", naglasio je načelnik Ajnadžić.

Ministar Kurić je pohvalio napore Općine Centar u želji da se stadion na Koševu dovede u stanje da se na njemu mogu odigravati međunarodne utakmice.

"Interes Ministarstva za kulturu i sport je da vratimo sve reprezentacije u Sarajevo. I u Grbavicu i stadion Koševo uložit ćemo po 500 hiljada maraka", istaknuo je Kurić.

konakovic_posjeta_stadion_kosevo_oktobar_2017_RSA8.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Kako je definirano potpisanim sporazumom, ova faza modernizacije stadiona na Koševu podrazumijeva pojačanje rasvjete na reflektorima i sportskom semaforu, opremanje sobe za centralno upravljanje sistemom sigurnosti na stadionu, uređenje prostora za zagrijavanje rezervnih igrača, te proširenje prostora sa klupama za smještaj stručnih štabova i rezervnih igrača.

Za pribavljanje projektne dokumentacije, objavljivanje javnog poziva, te izbor izvođača radova i nadzor nad izvođenjem radova, kao i prijem izvedenih radova će, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, biti zadužena Općina Centar odnosno Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju, koja u ime Općine Centar kao vlasnika, upravlja stadionom na Koševu.

Kako je javnost upoznata ovakav konkretan korak je došao nakon što su načelnik Ajnadžić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar Mirvad Kurić sredinom oktobra ove godine obišli ovaj sportski kompleks, kojom prilikom su potvrdili svoju namjeru da zajedničkim sredstvima modernizuju ovaj stadiona kako bi napravili neophodne uslove za održavanje međunarodnih utakmica, u skladu sa standardima i kriterijima FIFA-e i UEFA-e.

Potpisivanju sporazuma pored ostalih prisustvovali su Jasna Beba, sekretar Općine, Mustafa Resić, savjetnik načelnika za razvoj i investicije, vijećnici Haris Mujanović i Velija Katica, te predstavnici JU Centar za sport i rekreaciju.

NEMA KOMENTARA