Ajnadžić o budućem Koševu: Novi stadion bit će bez atletske staze

Radiosarajevo.ba
Ajnadžić o budućem Koševu: Novi stadion bit će bez atletske staze
Na inicijativu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića danas je održan sastanak na kome su učestvovali predstavnici nadležnih općinskih službi, Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, te vijećnika Općinskog vijeća Centar.

Tema sastankja bio dogovora oko daljnjih koraka u realizaciji projekta modernizacije stadiona na Koševu.

Ovom prilikom je prisutnima prezentirana radna verzija javnog međunarodnog predkvalifikacionog poziva za dodjelu koncesije ili ugovora o javno-privatnom partnerstvu za ovaj projekt, koji je podijeljen u više faza, saopćeno je iz Općine Centar.

"U saradnji s predstavnicima Savjeta za privredu i ekonomski razvoj Općine Centar, uradili smo radnu verziju međunarodnog javnog poziva, kojeg ćemo kao finalan dokument dati Općinskom vijeću na usvajanje. U novembru ove godine planiramo objaviti ovaj javni poziv u međunarodnim glasilima. Zbog smanjenja troškova obavit ćemo samo draft javnog poziva dok će svi potrebni podaci i dokumentacija biti dostupni na web stranici Općine Centar", objasnio je Ajnadžić.

Dodaje da će pozvati vlade Kantona Sarajevo i Federacije BiH da učestvuju u ovom projektu kao partneri, te da će ostaviti mogućnost navijačima FK Sarajevo da postanu dioničari.

"Potencijalni investitor će moći intervenisati prilikom izrade idejnog i glavnog projekta novog stadiona i njegove okoline naravno u skladu sa pravilima struke", dodao je načelnik. 

U međuvremenu je dogovoreno da JU Centar za sport i rekreaciju, koja upravlja stadionom, provede proceduru modernizacije stadiona, kako bi ispunili uslove za odigravanje međunarodnih utakmica koje propisuju Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) i Evropska nogometna asocijacija (UEFA).

Na stadionu je potrebno obnoviti rasvjetu, VIP lože, semafor za rezultate, urediti prostor iza golova i pristupne rampe za nesmetan prilaz osobama u invalidskim kolicima, te uspostaviti centralnu prostoriju za sistem obezbjeđenja i postaviti grijanje ispod terena za nesmetanu igru tokom zimskih mjeseci, za šta je Vlada Kantona Sarajevo obećala izdvojiti 500.000 KM.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić ponovio da će novi stadion biti bez atletske staze koja će biti izmještena na prostor atletskog poligona na Koševu, koji je također u vlasništvu Općine Centar.

Za ekonomsku opravdanost ovog projekta potencijalnim investitorima biće ponuđena izgradnja hotela, bazena, javnog parkinga, poslovnih objekata, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije