Izgradnja zatvorenih tramvajskih stajališta mogla bi početi ove godine

S. H.
Izgradnja zatvorenih tramvajskih stajališta mogla bi početi ove godine
Ove godine bit će zatvorena 24 tramvajska stajališta u Sarajevu kako bi počela realizacija kapitalnog projekta Vlade KS-a u kojeg je uloženo osam miliona KM.

Riječ je o projektu koje je prošle godine pokrenulo Ministarstvo za saobraćaj KS-a, potvrdio je za Radiosarajevo.ba v.d. direktora KJKP GRAS Haris Gušić.

Kako je najavljeno, bit će izgrađena zatvorena tramvajska stajališta kako bi se povećala sigurnost putnika, te poboljšala naplata karata u vozilima GRAS-a.

Prva faza su tramvajska stajališta "Tehnička škola", "Univerzitet", "Pofalići", "Socijalno" i "Čengić-Vila" smjer "A". Druga faza su tramvajska stajališta "Univerzitet", "Skenderija" smjer "B", "Skenderija" okretnica, "Kasindolska", "Energoinvest", "Avaz", "Nedžarići", "Alipašino Polje", "RTV" i "Alipašin Most" smjer "B".

Faza III su tramvajska stajališta: "Tehnička škola", "Čengić Vila" i "Nedžarići" smjer "B", "Alipašin most", "RTV", "Alipašino Polje" i "Nedžarići" smjer "A" i okretnice: "Željeznička stanica", "Nedžarići" i "Čengić Vila", dok su četvrta faza tramvajska stajališta: "Energoinvest", "Kasindolska", "Drvenija", "Latinska ćuprija" i "Vijećnica" smjer "A".

Iz Ministarstva za saobraćaj KS-a najavljeno je pokretanje procedure Javne nabavke za izbora izvođača radova na izgradnji zatvorenih tramvajskih stajališta.

Očekuje se da na proljeće počnu radovi nakon što se izabere izvođač radova.

Također, planirano je da se u gradska vozila uvede i elektronski sistem naplate karata čime bi bili smanjeni troškovi štampanja mjesečnih i pojedinačnih karti, a samim tim i građani više neće gubiti vrijeme u redovima za kupovinu karata.

Planirano je i da se na svim tramvajskim stajalištima i u svim vozilima postavi videonadzor, kao i da se na stanicama postave tripodi kroz koja će prolaziti građani, te prolazi za osobe s invaliditetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije