Fišo: GRAS živi, čitav grad Sarajevo se vozi vozilima GRAS-a

Fena
Fišo: GRAS živi, čitav grad Sarajevo se vozi vozilima GRAS-a
FOTO: Screenshot / Mujo Fišo
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici u srijedu, nakon što su dali podršku KJKP Vodovod i Kanalizacija, te pohvalili rad menadžemnta preduzeća, nisu bili zadovoljni načinom na koji se provode sanacione mjere u KJKP GRAS.

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo je kazao da su uradili sve što se objektivno moglo uraditi, te da ima pozotivnih efekata, od 45 mjera sanacionog plana za spas GRAS-a, Vlada je u saradnji s ovom firmom realizirala 23 mjere dok su ostale u fazi provođenja. Broj neproizvodnih radnika je smanjen za 300.

"GRAS živi, čitav grad se vozi Grasom, u potpunosti se obavlja tramvajski saobraćaj, kao i autobuski i trolejbuski", kazao je Fišo, te dodao da je minibuski saobraćaj ostao neriješen. Ministarstvo saobraćaja KS provodi tender za nabavku vozila, ali se uvijek na tenderu javlja jedan te isti nabavljač, od 15.000 u BiH onih koji mogu prodavati vozila.

Neki zastupnici su instistirali na tome da je uredba koja nameće uposlenicima javnih institucija uzimanje GRAS-ovog kupona izazvala velika negodovanja u javnim institucijama, ali ministar Fišo kaže da neće povući uredbu, te da svi koji su na teret budžeta treba da plaćaju kartu, te da nema diskriminacije u uredbi, “svi koji ne mogu doći gradskim prijevozom, mogu dobiti novac”.

Premijer KS Elmedin Konamković je podijelio optimizam s ministrom Fišom, te kazao da se ViK i GRAS ne mogu uspoređivati, ViK je počeo pozitivno da posluje, a situacija u Grasu je i dalje teška, da prije dvije godine niko nije htio da bude v.d. direktor, da je Gras bio mrtvac.

"Nisam obeshrabren, ohrabruju me informacije da je bolje, ima više autobusa na terenu, povećan je broj prodaje mjesečnih karata, već sedam mjeseci ljudi primaju platu s doprinosima", kazao je premijer Konaković.

Privremeni upravitelj GRAS-a Haris Gušić kada kaže da tehnički pregled nikad nije bio rentabilan, te da GRAS ne može da izađe na tender.

S obzirom da su neki zastupnici ukazali na problem odlaska velikog broja radnika na bolovanje, Gušić je kazao da je problem nastao zbog uvođenja elektronske kontrole dolazaka i odlaska radnika s posla.

Zastupnik Slaviša Šućur smatra da je nužna vizija Grasa, te da Vlada KS mora naći načina da riješi dug Grasa, kako bi preduzeće nastavilo da radi bez tereta.

U nastavku sjednice zastupnici razmatraju Prijedlog budžeta KS za 2018. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije