Građani protiv kupovine azila u Prači: Plac ne vrijedi milion KM

A. B.
Građani protiv kupovine azila u Prači: Plac ne vrijedi milion KM

Predstavnici Inicijative Odmah i Udruženja Mi smo dio rješenja jutros su se prije početka sjednica Skupštine Kantona Sarajevao, zastupnicima i rukovodstvu uručili materijale i razloge zbog kojih traže odbacivanje kupovine placa u Prači za azil, kao i dodatna ulaganja predviđena budžetom za 2018. godinu.

Maša Alihodžić iz Udruženja Mi smo dio rješenja za Radiosarajevo.ba je kazala kako su građani i predstavnici udruženja jutros došli na zasjedanje Skupštine KS-a da predlože zastupnicima da glasaju protiv kupovine azila Prača za više od dva miliona KM.

Adela Čomić, članica Inicijative građana Odmah, kazala nam je kako su se jutros okupili jer zahtijevaju Skupštine KS-a da ne isplaćuje sredstva od dva miliona i 200.000 KM za kupovinu placa koji nije uknjižen i koji je, kako je kazala, došao protuzakonito u cijelu priču što je evidentirao u materijalima Vlade KS-a.

"Ne našim novcem, ne logor van Kantona Sarajevo, nego azil u KS-u. Volontirala sam u azilu u Prači i vidjela sam uvjete u kojima borave životinja. Sve je katastrofalno, leševi se stavljaju na otpade, kontejnere, zamrzivače te je nehumano da u ovim godinama imamo takve uvjete za životinje. Mi smo tu da se borimo za njih i da predložimo da zastupnici Skupštine KS-a sagledaju realne uvjete u Prači i ako žele da se to unaprijedi, da pogledaju evaluaciju realnih uvjeta", kazala je Čomić.

Prema njenim riječima, udruženja konstantno traže primjenu Zakona za zaštitu i dobrobiti životinja te insistiraju na azilu koji, kako je kazala, treba ispunjavati sve uvjete, biti funkcionalan i imati svoju svrhu, a to je privremeni smještaj pasa do udomljenja kod građana.

U inicijativi Udruženja građana Odmah, između ostalog se traži:

1. Ne odobri u budžetu za 2018. godinu predviđenih milion KM za adaptaciju Prače jer:

- nisu urađene nikakve analize trenutnog stanja i procjene koliko košta da se dovede u stanje funkcionalnosti

- nije predviđena nijedna marka za rad Prače (radnici, hrana, veterinari, režije)

2. Glasa protiv ili skine s dnevnog reda Odluka o kupovini Prače, jer:

- brojne radnje koje su prethodile ovom ugovoru s Murai Komerc su nezakonite (Ugovor o iznajmljivanu zemljišta s Murai Komerc, a vlasnik zemljišta je fizičko lice, Ugovor o higijenskom servisu koji nikada nije stupio na snagu, a Murai Komerc nema registriranu djelatnost, dok ima neosnovana i nepostojeća potraživanja)

- glavni projekt je na nivou idejnog projekta

- zgrade nisu uknjižene

- postoji djelimična upotrebna dozvola

- ne postoji sistem odlaganja leševa

- ne ispunjava uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima... što je BPK inspekcija utvrdila u više od 43 inspekcijska nadzora

- je Pravobranilaštvo davalo više mišljenja o neprihvatljivosti ovoga Ugovora, do posljednjeg, uz uvjet da se vodi računa o mišljenju vještaka građevinske struke i otklone nedostaci koje je on istaknuo, što nije učinjeno

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije