Nemanja i Bogdan, dječaci iz Modriče koji su napravili azil za pse i mačke

E. H.
Nemanja i Bogdan, dječaci iz Modriče koji su napravili azil za pse i mačke
Napuštene životinje dio su bosanskohercegovačke svakodnevice i brojne lokalne zajednice pokušavaju pronaći rješenja za ovaj problem, a primjer Nemanje Nedakovića i Bogdana Božića iz Modriče mogao bi pomoći mnogima.

Naime, ovi dječaci iz Modriče zabrinuti stanjem u kojem se nalaze napuštene životinje odlučili su napraviti vlastiti azil, kako bi na neki način pomogli i svojoj lokalnoj zajednici, ali i životinjama koje je neko naprosto ostavio na ulici.

Petnaestogodišnji srednjoškolac i četrnaestogodišnji učenik osnovne škole osnovali su Srećnu šapu, mali pokret kojim čine velike korake za pomoć lokalnoj zajednici.

"Ideja za stvaranjem azila nastala je prije dvije godine, kada smo pronašli štence zlatnog retrivera i bilo nam ih je žao, zbog čega smo im mi odlučili pronaći dom. Kada smo uspjeli u tome, to nas je na kraju i potaklo da pronalazimo dom za druge životinje, a one su onda samo dolazile i dolazile u naš azil", kazao je za Radiosarajevo.ba Bogdan Božić, govoreći od nastanku njihovog azila.

azil_zivotinje_modrica_nemanja_bogdan3.jpg - undefined

Bogdan pojašnjava kako su on i prijatelj iskoristili jedan od napuštenih prostora u Modriči kako bi riješili problem nepostojanja azila za napuštene životinje u ovoj općini. Tačnije, riječ je o objektu bivšeg Poljoprivrednog dobra Modriča, koje je nestalo nakon rata, a koji su oni preuredili i napravili da bude koristan za držanje mačaka i pasa.

Najveći problem s kojim se suočava azil Srećna šapa jeste nedostatak sredstava za hranu i ostale potrepštine, neophodne za održavanje životinja.

"Kad smo tek krenuli u ovaj projekt, mi smo štedjeli sopstveni novac kako bi životinjama mogli kupiti hranu. Ipak, kako se broj životinja povećao porasla je potreba i za novcem, zbog čega smo odlučili napraviti našu stranicu na Facebooku, kako bismo pronašli donacije za hranu i ostale potrepštine", dodao je Bogdan, koji ističe kako trenutno u azilu boravi 15 pasa i 13 mačaka.

Ipak, nakon što su saznali da ovaj azil postoji u njihovom gradu, dobri ljudi iz Modriče odlučili su podržati ove hrabre dječake, te su brojni pojedinci donirali novac za njihov projekt. Također, azil je podršku dobio i od humanitarne organizacije "Srcem za Modriču", koja obećava i veću pomoć.

 

azil_zivotinje_modrica_nemanja_bogdan5.jpg - undefined

"Mi smo odlučili da pomognemo ovu djecu koja su odlučila napraviti azil za pse, jer i prema našem planu željeli smo napraviti ovakav objekt, zbog velike količine pasa lutalica na ulicama Modriče. Kada smo saznali za Srećnu šapu, pomogli smo je jednokratno sa 100 KM i uvidjeli da im treba još mnogo pomoći, zbog čega smo odlučili da im i dalje budemo na usluzi i da im pomognemo na druge načine", istaknuo je Mitar Kršić, potpredsjednik ove humanitarne organizacije.

A istu stvar mogu uraditi i brojni drugi pojedinci i organizacije ako potraže Facebook stranicu Srećna šapa, na kojoj mogu pronaći sve detalje o ovom azilu i načinima na koji im se može pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije