Učenica iz BiH ostvarila svjetski uspjeh na Microsoftovoj olimpijadi

Radiosarajevo.ba
Učenica iz BiH ostvarila svjetski uspjeh na Microsoftovoj olimpijadi
Amila Mujkić iz Novog Travnika osvojila je jučer deseto mjesto na Microsoft olimpijadi.

Šesnaestogodišnja učenica Sarajevo koledža je osvojila deseto mjesto na Microsoftovom svjetskom šampionatu office specijalista koje se održava već 16 godina, a mnogi ga znaju pod nazivom Microsoft olimpijada.

Amila se našla među 60 prvoplasiranih na ovom svjetskom takmičenju uz druge predstavnike 25 država - 11 zemalja Azije, 7 Sjeverne i Južne Amerike, 2 Bliskog Istoka i samo 5 iz Europe.

U prethodnoj godini, 560.000 učenika i studenata iz 122 zemlje demonstriralo je svoje napredne vještine iz Microsoft Word®, Excel®, and PowerPoint® alata, a samo 157 pobjednika regionalnih takmičenja, u dobi od 13 do 22 godine, su stekli pravo učešća na velikom Svjetskom finalnom takmičenju upravo okončanom u Anaheimu u Kaliforniji.

Finalu u Anaheimu prije nepuna dva mjeseca prethodilo je državno takmičenje i šestomjesečna predtakmičenja u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koje je sa uspjehom vodila profesorica s Katedre za menadžment i informacione tehnologije Amra Kapo.

Iduće godine takmičenje će se održati na Floridi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije