Koje namirnice ne biste trebali pohranjivati u frižider

Radiosarajevo.ba
Koje namirnice ne biste trebali pohranjivati u frižider

Malo šta se može mjeriti sa satisfakcijom kada ste gladni i otvorite frižider, a tamo otkrijete police pune vaše omiljene hrane. Dok brzo kvarljivu hranu, frižider održava duže svježim, ipak nije sva hrana za pohranjivanje u njemu.
FEMAIL je napravio listu stvari koje trebate prestati pohranjivati u frižider odmah, uključujući i nekoliko stvari koji nisu hrana a koje treba držati podalje od hladnoće.

1. Paradajz – treba ih stavljati u frižider samo kada dozriju. Nutricionistkinja Aloysa Hourigan rekla je da je bolje držati ih podalje od hladnoće.

2. Hljeb – stavljanje hljeba u frižider može djelovati tako da će ova namirnica biti duže svježa dok je u frižideru, ipak to nije slučaj. To ga samo može isušiti, pa koda želite da ga sačuvate, bolja opcija je da ga zamrznete.

Pekara_Simit_Saray_Beograd_Hljeb_AA6.jpg - undefined
3. Krompir – ako želite da ovom povrću očuvate svježinu i ukus – ne stavljajte ga u frižider. Može sačuvati svježinu, ali će jako utjecati na ukus. Navodi se da je najbolje krompir i luk čuvati na tamnom i svježem mjestu. Za bolje rezultate, uklonite krompir iz plastičnog pakovanja.

4. Kafa – za bolji ukus ovog omiljenog pića, potrebno je držati ga u ormariću u nekoj teglici nego na hladnom mjestu. Jer ako je na hladnom, kondenzacija može utjecati na njegov ukus.

5. Voće – kada je u pitanju pohranjivanje voća – banane je bolje držati podalje od hladnoće, a i za jabuke i narandže je isto bolje da budu na stolu, iako ako su već načete- nije loše staviti ih u frižider.

Što se tiče mekog voća, poput grožđa, smokvi i bobičastog voća odlično je da se pohrane u frižider, ali treba biti zrelo prije hladnih polica frižidera.

7. Bijeli luk – ima puno bolji ukus kada je na mračnom, svježem mjestu nego u frižideru. No ako je oguljen, stavite ga u frižider.

Ilustracija - undefined

Pixabay: Ilustracija

8. Ulje – bolje je da je negdje na polici na mračnijem mjestu, nego u frižideru. Hladnoća utječe na gustinu, a ako su na svijetlom mjestu, to može utjecati na antioksidante u njemu.

9. Čokolada – da li je treba ostavljati u frižideru ili ne, pokreće polemike. Neki govore da neće pojesti čokoladu ako nije hladna. No prema novozelanskom ekspertu za čokoladu Lukeu Owenu Smithu – nema razloga da se čokolada drži u frižideru uopće. Naveo je da kada je u frižideru – čokolada postaje „dosadna“ i „ne daje pravi ukus“. Čokolada treba biti na hladnom i suhom mjestu .

10. Puter – iako je to namirnica koju uvijek pohranjujemo u frižider, ipak se navodi da je bolje kada je pokriven van njega jer krema koja se koristi za proizvodnju putera je pasterizovana, što odbija bakterije i produžava rok trajanja. Također, sadrži visoki udjel masti (80 posto) u kombinaciji s manjom količinom vode, što odbija bakterije. No ipak navode da je bolje držati ga u frižideru tokom visokih temperatura samo zbog topljenja.

11. Lak za nokte – već dugo kruži priča da je odlična stvar stavljanje laka za nokte u frižider i da mu to produžava vijek trajanja. No navodi se da to ipak nije slučaj jer ga stavljanje u frižider samo upropasti. Lak za nokte treba držati u ladici na mračnom mjestu.

12. Baterije – postoji mit da čuvanje baterija na niskoj temperaturi produžava vijek trajanja. I dok postoje oni koji se zaklinju da je to istina, optimalno skladištenje baterija je da budu udaljeni od direktne sunčeve svjetlosti i to negdje gdje je toplo i suho.

"Savršena temperatura za većinu baterija je 15 stepeni, ali i nešto toplije ne oštećuje vaše baterije", pročitajte na Panasonicovoj internet-stranici, piše Daily Mail. Ali i da treba da budu dalje od direktne sunčeve svjetlosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije