Meso i mlijeko nikad ne smijete stavljati na gornju policu frižidera

Radiosarajevo.ba
Meso i mlijeko nikad ne smijete stavljati na gornju policu frižidera
Arhiv / Ilustracija
Ako samo ubacite svoje namirnice u frižider bez da pazite gdje što ide, možda biste trebali pročitati ovo.

Osim ako ste hiperorganizirani i jako spacifični u načinu na koji spremate svoje namirnice u frižider, vjerojatno ponekad stavite mlijeko na gornju policu. Ili možda pileća prsa? Salamu?

Izgleda da je ovo najgore mjesto koje ste mogli izabrati, te biste se zbog toga mogli i razboljeti.

Kuhar Daniel Norton objasnio je kako temperatura nije konstantna u svim područjima frižidera.

Više su police najčešće malo toplije, tako da je najbolje da tzv. visoko rizičnu hranu, poput sirovog mesa ili mlijeka, ili bilo čega što inače ne ostavljate dugo izvan frižidera, držite u donjem, hladnijem dijelu.

Mlijeko i meso trebali biste držati na nižim policama ili u stražnjem dijelu frižidera, tvrdi Norton, piše Net.hr. Na taj se način smanjuje rizik rasta broja bakterija koje bi vam potencijalno mogle štetiti nakon konzumacije hrane ili pića.

A ovo nije jedina stvar u vezi s frižiderom na koju trebate paziti.

Već smo prije nekoliko mjeseci upozorili na opasnost u slučaju držanja krompira u frižideru. Zašto? Naučnici vjeruju kako hladne temperature mogu pretvoriti škrob u krompiru u šećer. Kada se krompir peče ili prži, taj se šećer spaja s aminokiselinama i stvara hemikaliju akrilamid, za koju se smatra da je kancerogena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije