Ključni koraci koji će vam pomoći da prestanete biti ovisni o šećeru

Radiosarajevo.ba
Ključni koraci koji će vam pomoći da prestanete biti ovisni o šećeru
Pixabay / Ilustracija
Većina ljudi jede više šećera nego što bi trebalo jer je šećer sadržan u velikom broju današnjih namirnica.

Osim toga, slatkiši i zaslađeni gazirani sokovi izazivaju ovisnost i tjeraju vas da ih s vremenom unosite sve više i više, piše Business Insider.

Nutricionisti imaju jasan plan koji vam može pomoći da prekinete taj začarani krug.

Predstavljamo vam ključne korake:

Čitajte deklaracije

Mnoge prerađevine sadrže mnogo više šećera nego što mislite. Čitajte deklaracije i provjeravajte sadržaj šećera i trudite se da u ishranu uvrstite što više svježih proizvoda.

Izbjegavajte slatkiše

Ovo je jasno samo po sebi. Slatkiši su takozvane "prazne" kalorije, namirnice koje ne hrane vaše tijelo, ali ga zato zatrpavaju velikim količinama šećera, koji izaziva brzi skok, a zatim i pad inzulina u krvi, zbog čega ćete nedugo nakon što pojedete slatkiš ponovo biti gladni.

Gazirane sokove zamijenite kiselom vodom

Kao i slatkiši, gazirana pića će vas samo izgladniti. Ako ste navikli na njih, pređite na kiselu vodu. Ukus možete obogatiti s malo limunovog soka.

Jedite redovno

Redovni obroci stabiliziraju nivo šećera u krvi, zbog čega ćete manje osjećati glad i želju da grickate.

Jedite više voća i povrća

Umjesto da se fokusirate na to šta izbacujete iz ishrane, pažnju usmjerite na ono što dodajete. Obogatite obroke voćem i povrćem, koji sadrže vlakna, duže vas drže sitim i imaju malo kalorija. Pritom, sadrže prirodni šećer fruktozu koja će vam olakšati odvikavanje od slatkiša.

Jedite namirnice bogate proteinima

Svaki vaš obrok treba da sadrži namirnice bogatu proteinima. Kao i vlakna, protein vam omogućava da duže ostanete siti.

Pijte dovoljno tečnosti

Osim svega toga, pijte osam čaša čiste obične vode dnevno. Nekada se desi da tijelo žeđ pomiješa s osjećajem gladi i tada posežete za slatkišima i grickalicama. Ako je vaš organizam adekvatno hidriran, nećete toliko čeznuti za sokovima i gaziranim pićima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije