Kiseli kupus je pun vitamina: Ko bi ga trebao redovno jesti, a ko izbjegavati?

0
Radiosarajevo.ba
Kiseli kupus je pun vitamina: Ko bi ga trebao redovno jesti, a ko izbjegavati?
Foto: Pexels / Kiseli kupus

Kiseli kupus, poznat i kao sauerkraut, više je od ukusa na tanjiru. Riječ je o pravoj probiotičkoj poslastici koja može pružiti niz zdravstvenih benefita. Ova fermentisana kupusnjača bogata je vitaminima, mineralima i živim kulturama bakterija koje podržavaju zdravlje crijeva.

Iako ga se često povezuje s njemačkom kuhinjom, njegova historija seže hiljadama godina unazad, s korijenima u drevnoj Kini, odakle se proširio Europom i svijetom, piše Very Well Health.

Ovo je nekoliko njegovih prednosti:

Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...

Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...

Zdravlje iz šolje kiselog kupusa

Jedna šolja kiselog kupusa sadrži svega 27 kalorija, a bogata je vitaminom C, K, kalcijem, magnezijem i vlaknima. Ovi sastojci pomažu apsorpciju hranjivih materija, jačaju imunitet i podržavaju zdravlje kostiju. Poseban spoj sulforafan pruža antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva koja mogu doprinijeti prevenciji ozbiljnih bolesti, uključujući rak. 

Zaboravite staru metodu: Domaćice sada kisele kupus na potpuno novi način

Zaboravite staru metodu: Domaćice sada kisele kupus na potpuno novi način

Podrška probavi i smanjenje upala

Probiotici u kiselom kupusu pomažu održavanju zdrave crijevne mikroflore i olakšavaju probavu. Enzimi u ovom fermentisanom povrću omogućavaju bolju apsorpciju hranjivih materija, dok indol-3-karbinol pomaže u smanjenju upala u tijelu.

Jačanje imuniteta i zdravlje mozga

Zahvaljujući probioticima i visokom sadržaju vitamina C, kiseli kupus pomaže u zaštiti organizma od infekcija. Istraživanja sugerišu da zdrav crijevni mikrobiom može pozitivno uticati na regulaciju stresa, raspoloženje i mentalno zdravlje.

Podrška kostima i srcu

Vitamin K, zajedno s kalcijem, magnezijem i vlaknima, doprinosi jačanju kostiju i prevenciji osteoporoze. Redovna konzumacija kiselog kupusa također može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska i holesterola, što smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Ove sorte kupusa nikako ne birajte za kiseljenje: Brzo se raspadnu i usmrde čim ih stavite u bure

Ove sorte kupusa nikako ne birajte za kiseljenje: Brzo se raspadnu i usmrde čim ih stavite u bure

Kome kiseli kupus nije preporučen?

Osobama s probavnim problemima poput IBS-a, osjetljive na histamin, imunokompromitovane ili na određenim lijekovima trebale bi izbjegavati kiseli kupus.

Savjet stručnjaka

Za maksimalan učinak probiotika, birajte sirovi kiseli kupus iz hladnog dijela prodavnice. Pastrizirani proizvodi gube većinu korisnih bakterija i nutrijenata. Kiseli kupus se sve više prepoznaje kao superhrana koja može biti važan dodatak svakodnevnoj ishrani, od podrške probavi i imunološkom sistemu, do očuvanja kostiju i zdravlja srca, pišu stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije