Kilogrami ne spadaju uprkos treningu i dijeti? Ova četiri razloga bi mogla biti ključ problema

0
Radiosarajevo.ba
Kilogrami ne spadaju uprkos treningu i dijeti? Ova četiri razloga bi mogla biti ključ problema
Foto: Thinkstock / Ilustracija / Mršavljenje

Nerijetko se mnogi žale da isprobavaju razne dijete i manje jedu, ali i dalje dobivaju na kilaži.

Zdravstveni stručnjaci otkrili su pogreške koji mnogi rade tokom procesa mršavljenja, naglasivši da određeni postupci doprinose debljanju, a ne smanjenju broja na vagi. U nastavku se nalaze 4 glavna razloga zašto unatoč dijetama i treningu ne uspijevate smršati.

Preskakanje obroka

Jedna od najčešćih pogrešaka je preskakanje obroka, navika kojoj velik broj ljudi pribjegava. "Međutim, to može dovesti do ekstremne gladi, pa su osobe sklone prejedati se tokom sljedećeg obroka i imati više međuobroka tokom dana. Preskakanje obroka također usporava metabolizam", rekao je stručnjak.

Baščaršijske noći | Pogledajte kako je bilo i ko je sve došao na koncert Nermina Puškara

Baščaršijske noći | Pogledajte kako je bilo i ko je sve došao na koncert Nermina Puškara

Pretjerana tjelovježba

Još jedna kontraproduktivna stavka vašeg plana mršavljenja jest pretjerana tjelovježba. Odrađivanje prevelikog broja treninga može imati više štete nego koristi, s obzirom na to da se povećava razina kortizola te se pojavljuje stres i tijelo otežano sagorijeva masti.

Brze dijete

Brze dijete postale su popularne zahvaljujući društvenim mrežama, na kojima se šire razni savjeti kako u kratkom roku izgubiti veliki broj kilograma.

"Brze dijete vam mogu pomoći da brzo smršate, ali također mogu usporiti vaš metabolizam. Ako jedete premalo kalorija, vaše tijelo se prilagođava tako da ih duže skladišti i sagorijeva sporije. Nakon što dijeta završi, vrlo vjerovatno ćete vratiti težinu", objasnio je stručnjak.

Previše kardio vježbi

Iako su kardio vježbe povezane uz gubitak masnog tkiva i kilograma, u plan tjelovježbe potrebno je uključiti i težinske treninge. Vožnja biciklom ili trčanje po traci sagorijeva više kalorija po treningu, no dizanje utega pomaže povećati količinu sagorjelih kalorija tokom mirovanja. To znači da možete gubiti kalorije onda i kad se vaši mišići odmaraju, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije