Samo 15 minuta: 5 razloga zašto je i kratka tjelovježba dovoljna

0
Radiosarajevo.ba
Samo 15 minuta: 5 razloga zašto je i kratka tjelovježba dovoljna
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Izgovori da nemamo vremena za vježbanje najčešće su samo to – izgovori. Čak je i samo 15 minuta vježbanja nekoliko puta sedmično dovoljno je da drastično utječemo na svoje zdravlje.

Istraživanje objavljeno u Plos One usporedilo je učinak 45 minuta trčanja s kratkim 10-minutnim treningom (uključujući samo jednu minutu sprinta visokog intenziteta).

Nakon 12 sedmica, sudionici u obje eksperimentalne skupine pokazali su ista poboljšanja u kardiovaskularnom i metaboličkom zdravlju.

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Kratka intenzivna intervalna tjelovježba poboljšala je indekse kardiometaboličkog zdravlja u istoj mjeri kao i tradicionalni trening izdržljivosti, uprkos peterostruko manjem obujmu vježbanja i predanosti vremena, zaključuje studija.

Kada je u pitanju vježbanje, ponekad je manje zapravo više. U nastavku donosimo dodatne zdravstvene prednosti povezane sa samo 15 minuta tjelesne aktivnosti dnevno.

1. Poboljšava kongitivne sposobnosti

Sve je u ljudskom tijelu povezano, a naš mozak ima koristi od vježbanja jednako kao i naši mišići. Studija objavljena u časopisu Neuropsychologia pokazala je da jednostavno vožnja sobnog bicikla 10-15 minuta rezultira porastom kognitivnih sposobnosti za 14 posto.

Drugi istraživački projekt od skupine studenata tražio je da odu u kratku šetnju (ili neki drugi oblik lagane vježbe poput joge) u trajanju od oko 15 minuta. Nakon šetnje studenti su imali mnogo bolje rezultate na testu pamćenja, a njihov je mozak pokazao povećanu povezanost unutar regija mozga odgovornih za pohranu i pamćenje.

2. Smanjuje želju za nezdravim grickalicama

Sve što je potrebno da se potrošnja slatkiša i čokolade prepolovi je kratka vježba. Sudionici istraživanja su se prvo suzdržavali od svih slatkiša puna dva dana, a potom imali pristup zdjeli čokoladnih poslastica na dohvat ruke dok su obavljali stresan zadatak.

Ipak, nakon što su brzo hodali samo 15 minuta, ispitanici su pojeli samo polovinu količine koju su konzumirali drugi sudionici koji nisu vježbali, piše Zadovoljna.hr.

3. Poboljšava mentalno zdravlje

Opće je poznato da tjelovježba može poboljšati raspoloženje, ali jeste li znali da se pokazalo da samo 15 minuta trčanja pomaže u sprječavanju depresije? Dnevno trčanje od 15 minuta (ili sličan ekvivalent umjerenijoj tjelovježbi) može smanjiti rizik od depresije do 26 posto.

4. Produžuje životni vijek

Samo 15 minuta tjelovježbe dnevno može vam se činiti kao najmanje što možete učiniti kada je u pitanju tjelesna aktivnost, ali upravo taj minimum svejedno može produžiti vaš životni vijek za 3 godine i smanjiti rizik od smrti za 14 posto. Istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet pratilo je preko 400.000 ljudi punih osam godina.

U usporedbi sa sudionicima koji uopće nisu vježbali, oni koji su u prosjeku vježbali oko 90 minuta sedmično (ili 15 minuta dnevno) imali su 14 posto smanjen rizik od smrtnosti od svih uzroka i duži životni vijek za 3 godine. To se događa zato što tjelovježba utječe na naš krvožilni sustav, sprječavanje dijabetesa tipa 2 i brojne druge funkcije.

5. Povećava se sagorjevanje kalorija

Ne morate provesti cijeli dan u teretani da biste ostvarili neke ozbiljne prednosti u sagorijevanju kalorija i masti. Nešto manje od 15 minuta dizanja utega (oko 11 minuta) tri puta sedmično rezultira iznimnim povećanjem potrošnje energije.

To znači da su sudionici nastavili sagorijevati kalorije i masnoće čak i nakon što su prestali dizati utege. Autori istraživanja zaključuju da oko 15 minuta dizanja utega nekoliko dana tjedno može uvelike spriječiti pretilost, čak i među onima koji inače vode uglavnom sjedilački način života.

Sve ovo dovoljni su razlozi da izdvojimo vrijeme za sebe i pokrenemo se, bilo kod kuće ili u teretani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije