Keto vs paleo: Koja je dijeta zdravija i u čemu je razlika

Radiosarajevo.ba
Keto vs paleo: Koja je dijeta zdravija i u čemu je razlika
Foto: Pixabay / Ilustracija

Keto i paleo dijeta su dvije najpopularnije dijete na svijetu, koje mnogi prakticiraju radi gubitka kilograma i poboljšanja zdravlja.

No koliko su one zdrave?

Možda se čine slične, ali izuzetno su različite.

Glavna razlika je u tome što kalorije u paleo prehrani dolaze iz bjelančevina, dok u ketogenoj dolaze iz masti.

Šta je keto dijeta?

Ketogena ili keto dijeta jedna je od najpopularnijih dijeta među onima koji pokušavaju smršavjeti. Ona podrazumijeva konzumaciju zdravih masti i bjelančevina te minimalan unos ugljikohidrata.

Tijelo koristi ugljikohidrate kao gorivo za energiju i kad ne dobiva dovoljno ugljikohidrata, započinje trošiti masnoće. To je svrha keto dijete.

Šta je paleo dijeta?

Paleo dijeta temelji se na ideji onoga što su naši preci konzumirali u doba paleolita. Usredotočuje se na povrat nutritivno bogatoj hrani iz prirode, a izbacuju se procesirana hrana i industrijske namirnice, žitarice, mahunarke, gomoljasto povrće i mliječni proizvodi.

U osnovi, naglasak je na mesu, voću i povrću bogatom bjelančevinama i vlaknima.

Razlika između paleo i keto dijete

1. Dok slijedite paleo dijetu, trebate uključiti i malo vježbanja. Keto, s druge strane, ne zahtijeva promjenu načina života, osim uključivanja ugljikohidrata, proteina i masti u svoju prehranu.

2. Paleo ne eliminira hranu bogatu ugljikohidratima, dok keto to čini.

3. U paleo prehrani vam nije dopušteno jesti mliječne proizvode ili soju. Ipak, keto potiče konzumaciju mliječnih proizvoda i soje s visokom masnoćom.

4. Paleo dijeta može uključivati piletinu na žaru, povrće, avokado ili neki drugi oblik ugljikohidrata. Keto, s druge strane, ograničava sve ugljikohidrate i sugerira vam da jedete manje količine voća i povrća. U osnovi, postoji veća fleksibilnost u odabiru hrane u paleo prehrani.

5. Paleo dijeta bogata je bjelančevinama i vlaknima, ali joj nedostaju kalcij te vitamin D. Keto ima izuzetno malo ugljikohidrata, što često dovodi do nuspojava poput mučnine, umora i grčeva u mišićima.

6. Kada je u pitanju mršavljenje, keto dijeta je osmišljena kako bi vam pomogla u gubitku kilograma. Ali rezultati možda neće dugo trajati. Nasuprot tome, nema dovoljno dokaza da paleo pomaže kod gubitka kilograma. Koja dijeta je zdravija? Obje mogu biti zdrave, ovisno o tome kako ih prakticirate. Međutim, paleo dijetu je jednostavnije slijediti jer pruža više mogućnosti. Paleo također potiče vježbanje, što ga čini više načinom života nego dijetom. Međutim, još uvijek traju istraživanja o sigurnosti i učinkovitosti ovih dijeta, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije