Kesten, kralj jeseni: Evo zašto biste ga trebali konzumirati?

0
Radiosarajevo.ba
Kesten, kralj jeseni: Evo zašto biste ga trebali konzumirati?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Pečeni kesteni

Jesenski plod čiji se mirisi već sedmicama šire ulicama i koji jamči vrhunsku zabavu uz neizostavne crne prste i zube krije niz tajni.

Bogatstvo vitaminom C i malen udio masti samo su neka od svojstava zbog kojih bi se ovaj plod trebao svakodnevno naći na vašem stolu.

Vrijedna svojstva pitomog kestena prepoznali su gastroznalci koji ga koriste kao glavni sastojak supa, umaka i slastica, dok onaj divlji i nejestivi veliku primjenu nalazi u ljekovitoj medicini.

Najnovija informacija: Sud odbacio važan slučaj protiv Trumpa

Najnovija informacija: Sud odbacio važan slučaj protiv Trumpa

Donosimo razloge zbog kojih biste ovaj vrijedan plod trebali uvrstiti u svakodnevni jelovnik i kućnu apoteku:

Bogatstvo vitaminom C karakteristika je koja ga izdvaja od ostalih plodova iste porodice, kao i malen udio masti. Kesten, naime, sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje.

Počela je sezona kestena: Najbolji savjeti za odabir i pripremu omiljenih plodova

Počela je sezona kestena: Najbolji savjeti za odabir i pripremu omiljenih plodova

Netipičnim ga čine i folati kojima obiluje, točnije vitamin B9, kojeg inače nalazimo u lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima, i koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK-a.

Ovaj jesenski plod izvor je vlakana, što pomaže u smanjenju razine holesterola. A kako biste zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestene, u organizam unosite prijeko potrebne elemente magnezij i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalij, koji uravnotežuje razinu natrija, srčane otkucaje i krvni pritisak.

Pečeni kesteni
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Pečeni kesteni

Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sljedbenika. Po svom sastavu ima najveći postotak škroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krumpiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako probavljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u spravljanju kolača, sladoleda, supa i umaka.

Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz ljekovitih svojstava. Čaj od kestena uspješno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u liječenju proširenih vena, kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt sjemenki divljeg kestena potiče bolje snabdijevanje kože kisikom i hranjivim nutrijentima, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije