Ako kupujete ove delicije u prodavnici, provjerite zemlju porijekla. Neke su sadržale opasnu tvar
Čak 20-ak slučajeva kancerogenih gljivica u popularnom voću iz Turske zabilježeno je ovaj mjesec u više zemalja EU.
Riječ je o suhim smokvama u kojima su pronađeni visoki udjeli aflatoksina. Najviše pošiljki išlo je prema Italiji, Francuskoj i Bugarskoj. Srećom, zaustavljene su na granici. No, u Njemačkoj je aflatoksin u suhim smokvama pronađen službenom kontrolom na prodajnim mjestima, piše Danica.hr.
Prema odluci EU, nije dopuštena ni najmanja količina aflatoksina u prehrambenim proizvodima koji se uvoze na europsko tržište. U obavijestima europskog sistema za sigurnost hrane uvijek se navodi kako je rizik za zdravlje ozbiljan.
Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu
Aflatoksini su, inače, skupina toksina gljivica koji uzrokuju ozbiljna oštećenja zdravlja ljudi, ponajviše jetre. Akutna otrovanja zovu se aflatoksikoza i mogu dovesti do zatajenja jetre i smrti. Pokusi na laboratorijskim životinjama pokazali su ozbiljan rizik od razvoja karcinoma jetre kod veće izloženosti aflatoksinima.
I zato, ako u marketima kupujete suhe smokve, svakako dobro pogledajte zemlju porijekla. Problemi s turskim smokvama očito nisu izoliran incident, piše Danica.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.