Za simptom raka krvi su doktori mislili da je alergija na hranu: Tinejdžerka (15) ima poruku za sve

0
Radiosarajevo.ba
Za simptom raka krvi su doktori mislili da je alergija na hranu: Tinejdžerka (15) ima poruku za sve
Foto: Facebok / Niamh Fisher

Petnaestogodišnja tinejdžerka čija je 'nepodnošljiva' svrbežna koža isprva pogrešno dijagnosticirana kao alergija, na kraju je otkrivena kao bolesna od raka.

U junu, Niamh Fisher iz Bonklea u Škotskoj, prvi put je počela osjećati ono što je opisivala kao 'stalni svrbež' po cijelom tijelu. Njen ljekar opšte prakse posumnjao je na netoleranciju na hranu ili neku drugu alergijsku reakciju i sugerisao joj je da vodi dnevnik svega što jede i koje proizvode koristi na koži. Međutim, do augusta, svrbež je postao 'nepodnošljiv' — do te mjere da Niamh nije mogla spavati i da je 'grebala svoju kožu'.

Kada se preko noći iznenada pojavila kvrga na njenom vratu, žurno je otišla u hitnu pomoć, gdje su testovi otkrili uzrok njenih simptoma. CT skeniranje, biopsija i ultrazvuk pokazali su da Niamh ima Hodgkinov limfom - vrstu raka krvi - i trenutno prolazi kroz hemoterapiju.

Osuđen na četiri doživotne kazne za ubistva izraelskih vojnika: Ko je bio Yahya Sinwar?

Osuđen na četiri doživotne kazne za ubistva izraelskih vojnika: Ko je bio Yahya Sinwar?

Prisjećajući se mjeseci koji su prethodili dijagnozi, Deborah Connell, 48, supruga Niamhinog djeda Briana, 65 - par je njen zakonski staratelj - rekla je: 'Nije se osjećala dobro već neko vrijeme. Žalila se na stalni svrbež — cijelo njeno tijelo je sve vrijeme svrbilo.

Budila se noću i grebala kožu, pa smo je odveli ljekaru. Uzimali su joj krv i nivo folne kiseline je bio nizak, pa su joj propisali dodatke na tri mjeseca.To nije donijelo nikakvo poboljšanje', rekla je.

Nakon toga, ljekar je sugerisao Niamh da vodi dnevnik o unosu hrane i kozmetičkim proizvodima i da se kloni mačke Leyle i psa Beaua, sugerirajući da bi mogla biti alergična na krzno. Međutim, nakon što je njena sestra Casey primijetila veliku kvrgu na Niamhovom vratu, porodica ju je odvela u hitnu pomoć, i unutar nekoliko sedmica primila je devastirajuće vijesti da ima Hodgkinov limfom u drugom stadiju.

Ovo je vrsta raka koja počinje u bijelim krvnim zrncima.

Bezbolno oticanje limfnog čvora je najčešći simptom. Ovo oticanje može se desiti na vratu, ispod pazuha ili u preponama, prema podacima Cancer Research UK. Limfni čvorovi obično oteknu kao odgovor na infekciju, ali se obično vrate u svoju normalnu veličinu nakon kratkog vremena.

Međutim, kod Hodgkinovog limfoma često polako rastu i mogu ostati neprimijećeni mjesecima ili godinama. Ponekad, međutim, rastu vrlo brzo. Hodgkinov limfom uzrokuje svrbež kod oko jedne trećine pacijenata jer imunološki sistem ispušta hemikalije zvane citokini kako bi se borio protiv raka.

'Bezazleni osip mi je spasio život': Djevojka (27) slučajno otkrila da boluje od opake bolesti

'Bezazleni osip mi je spasio život': Djevojka (27) slučajno otkrila da boluje od opake bolesti

Citokini mogu iritirati nervne završetke u koži, što dovodi do stalnog svrbeža. To se može desiti bilo gdje na tijelu, ali se najčešće javlja u rukama, nogama ili donjim nogama, posebno noću. Hodgkinov limfom također može uzrokovati otežano disanje i umor, zbog anemije uslijed niskog broja crvenih krvnih zrnaca.

Postoji povećan rizik od infekcija zbog niskog broja bijelih krvnih zrnaca i problema poput krvarenja iz nosa i obilnih menstruacija.

'Vjeruj svom instiktu, provjeri čak i najmanju stvar'

Govoreći o utjecaju dijagnoze, gospođa Connell je rekla: 'To je bio najgori osjećaj na svijetu jer je to potpuno van vaše kontrole. Ne možete ništa učiniti, ne možete im pomoći, sve što možete je držati ih za ruku.'

Ljekari su porodici rekli da će Niamhina terapija uključivati četiri ciklusa hemoterapije od 28 dana, od kojih je do sada završila dva. Gospođa Connell je dodala: 'Niamh je bila jedna od posebnih djevojaka - lijepa je, zanosna, ali ne želi da je iko vidi jer joj kosa opada.

'Uvijek je imala svoju lažnu ten, trepavice i šminku, a sada toga nema.

'Čak ne može ni da stavi veštačke nokte ili lak za nokte zbog hemoterapije, tako da tu se muči.

'Ima mnogo prijatelja, a ne želi ni njih da vidi, što je srceparajuće. Nadam se da će to biti samo četiri ili šest mjeseci iz njenog života, a zatim će se moći vratiti osobi koja je bila, ići na zabave i nositi lijepe haljine.'

Iako se bori s promjenom svog izgleda i nedostaje joj škola i prijatelji, gospođa Connell je rekla da je bila 'fenomenalna' kroz sve ovo.

'Gleda se u ogledalo i ne vidi sebe, što je apsolutno srceparajuće, ali zna ko je i ko želi biti,' rekla je.

Sada je njihov fokus da se Niamh 'vrati na pravi put' i pomogne joj da 'vodi sretan i zdrav život'.

Niamh je rekla da želi poslati sljedeću poruku: 'Vjerujte svom instinktu. Ako neko misli da ima nešto loše u njegovom tijelu, čak i najmanju stvar, provjeri, provjeri i još jednom provjeri', rekla je mlada Niamh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije