Neka se vašim domom širi miris pečenih kestena, ovako ćete ih najlakše pripremiti

0
Radiosarajevo.ba
Neka se vašim domom širi miris pečenih kestena, ovako ćete ih najlakše pripremiti
Foto: Pexels / Ilustracija

Jesensko popodne rezervišite za pripremu mirisnih pečenih kestena.

S nestrpljenjem smo dočekali sezonu omiljenih šumskih plodova - kestena! Sezona kestena traje od ranog oktobra pa sve do decembra, a time donosimo kratak vodič za pečenje kestena u rerni.

Ako obožavate pečene kestene, razveselit će vas vijest da je postupak zaista jednostavan i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine. Trebat će vam samo kvalitetni plodovi, nož, pleh i rerna (i malo dobre volje). 

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Kako odabrati kestene? 

Za početak, najvažnije je odabrati vrhunske plodove. Prilikom kupovine, obrati pozornost na izgled ljuske. Kesteni bi trebali biti glatki i tvrdi, sjajne smeđe boje. Izaberite kestene koji su teški i koji nemaju praznog prostora između ljuske i mesa. Dakle, najbolji su oni krupniji i mesnatiji. Izbjegavajte naborane kestene i one s rupicama – to je znak da su u njih ušli crvići. Također izbjegavajte kestene koji su pakirani u zatvorenim plastičnim vrećicama. Kesteni koji su hermetički zatvoreni mogu vrlo brzo postati pljesnivi, pa je uvijek dobro potražiti one koji se prodaju u mrežastim ili papirnatim vrećicama ili barem u plastičnim vrećicama s otvorima za ventilaciju.

O pohrani...

Kestene obavezno skuhajte ubrzo nakon kupnje jer se brzo kvare. Kuhane kestene najbolje je odmah pojesti, no po potrebi ih možeš spremiti u hermetički zatvorenu posudu u frižider do sljedećeg dana.

Kesten, čokolada, orasi: Napravite neodoljivu tortu koja se ne peče i idealna je za jesen

Kesten, čokolada, orasi: Napravite neodoljivu tortu koja se ne peče i idealna je za jesen

Tada ih zagrijte u loncu postavljenom na srednje nisku temperaturu i dodajte malo maslaca u tavu kako se ne bi previše osušili. Imajte na umu da kuhane i oguljene kestene možete i zamrznuti.

Kako pripremiti kestene za pečenje?

Dobra priprema je ključ uspjeha. Prije svega, trebate oprati kestene. Kad su kesteni čisti, osušite ih i stavite na dasku za rezanje. Morate izrezati prorez u ljusci svakog kestena jer to omogućuje isticanje pare tokom procesa kuhanja, odnosno pečenja. Vrlo oštrim nožem ili čak skalpelom s donje deblje strane kestena napravite rez dubok 3 mm.

Da li znate koliko su orasi zdravi i šta će vam se dogoditi ako ih jedete svaki dan?

Da li znate koliko su orasi zdravi i šta će vam se dogoditi ako ih jedete svaki dan?

Može biti u obliku slova x ili veći, polukružan. Ako želite maksimalno pojednostaviti pripremu, možete napraviti i jednu dugu liniju duž cijelog kestena, nazubljenim nožem za hljeb.  Pitaš se je li ovaj korak obavezan? Baš poput pečenog krumpira, ako ne napraviš rupu za izlaz pare, kesten će eksplodirati. Uz to, stvaranje dovoljno velikog reza olakšava guljenje kestena. 

Kako ispeći kestene u rerni?

Pečenje kestena u rerni prilično je jednostavno. Kada su kesteni pripremljeni, stavi ih na pleh, poškropi ih vodom i peci 20-ak minuta na 200 stepeni. Gotovi su kad se raspuknu i kad se kuhinjom počne širiti neodoljiv miris jeseni. Većim kestenima bit će potrebno oko 20 do 25 minuta pečenja, a manjim samo 10 do 15 minuta. Ako primijetite da su kesteni još uvijek nedovoljno pečeni nakon vađenja iz pećnice, slobodno ih vratite u pećnicu na još nekoliko minuta, samo pripazite da ih ne prepečete. Ako su kesteni u potpunosti pocrnili, vrlo vjerovatno ste ih prepekli. Najbolje bi bilo da svakih nekoliko minuta zavirite u rernu i provjerite stanje. Za kraj, ogulite kestene dok su topli i uživajte, piše MissGastro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije