Kako pripremiti povrće da bude zdravije i ukusno? Mnogi griješe u ovome

0
Radiosarajevo.ba
Kako pripremiti povrće da bude zdravije i ukusno? Mnogi griješe u ovome
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Svi znamo da je povrće izuzetno zdravo, i često nas savjeti o ishrani podstiču da ga jedemo što više.

Međutim, šta zapravo radimo pogrešno kada ga pripremamo? Iako je namjera dobra, često završimo s prekuhanom, mekanom i beživotnom hranom. U nastavku ćemo razmotriti koje su najčešće greške koje pravimo i kako ih izbjeći.

Prekuhavanje – najveća greška

Jedna od najčešćih grešaka je predugo kuhanje povrća. Ako vam karfiol doslovno puca u rukama, a brokula izgleda kao da je preživjela rat – vjerovatno ste ga prekuhali. Previše kuhanja uništava strukturu povrća, ali još važniji problem je taj što smanjuje količinu vitamina i minerala. Naprimjer, vitamin C koji se nalazi u mnogim vrstama povrća nestaje u vreloj vodi mnogo brže nego što stignemo da ga pojedemo.

Inspekcijska kontrola u Kantonu Sarajevo: Ugostitelji masovno krše propise, izrečene visoke kazne

Inspekcijska kontrola u Kantonu Sarajevo: Ugostitelji masovno krše propise, izrečene visoke kazne

Rješenje: Povrće kuhajte što kraće, ili još bolje, blanširajte ga – znači kratko prokuhati pa odmah prebaciti u hladnu vodu. Kuhanje na pari također je odlična opcija jer čuva nutrijente i boje. Idealno je da povrće bude "al dente" – mekano, ali s blagim otporom pod zubima.

Pogrešna priprema povrća

Mnogi ljudi imaju običaj da prije kuhanja ogule svako povrće koje to dozvoljava – od mrkve do tikvica i patlidžana. Međutim, upravo u kori često se nalaze najviše vlakana i antioksidanata, koji su vrlo korisni za naše zdravlje. Također, neki ljudi režu povrće na premale komade koji se brzo raspadnu prilikom kuhanja.

Rješenje: Ne gulite sve redom. Koru ostavite kad god je to moguće, naravno, uz prethodno dobro pranje povrća (ili birajte organsko povrće). Također, pazite na veličinu komada – veći komadi bolje zadržavaju teksturu i okuse. Umjesto da povrće kuhate u velikim količinama vode, pokušajte ga peći u rerni ili sotirati na tavi. Tako ćete zadržati puno više okusa i korisnih nutrijenata.

Pravilna priprema povrća može značajno povećati njegovu nutritivnu vrijednost, kao i poboljšati okus. Sljedeći put kada se odlučite za povrće, imajte na umu ove savjete i uživajte u zdravijem, hranljivijem obroku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije