Trunu vam bijeli i crni luk? Ovaj predmet iz kuhinje spriječit će da se pokvare prije vremena
Bijeli luk i luk su osnovne namirnice u kuhinji koje su potrebne za većinu naših omiljenih jela, od bolonjeza do nedjeljnog pečenja, ali je zaista neugodno ako se pokvare prije vremena.
Može biti frustrirajuće biti usred kuhanja samo da biste otkrili da vam luk ili bijeli luk trunu, ali to se često događa zato što se skladište na pogrešan način.
Luk i bijeli luk ne vole vlagu, pa ih nikada ne treba čuvati u plastičnoj ambalaži jer će ona zadržavati vlagu, što će uzrokovati da omekšaju i postanu pljesnivi.
Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice
Camille Hoffmann, stručnjakinja iz Cook'n-a, podijelila je da je pravilno skladištenje bijelog i luka zapravo vrlo jednostavno, jer vam je potrebna samo papirna vrećica.
"Bacanje luka se ozbiljno smanjilo otkako sam naučila ovaj mali, uredan trik. To je jedinstven način skladištenja luka i bijelog luka - i zaista je uspio", poručila je.
Oprez! Evo kako varaju korisnike bankomata s lažnim otvorom
I luk i bijeli luk sadrže mnogo vode, i ako se čuvaju u vlažnom okruženju, počet će se raspadati i oslobađati mnogo vlage.
Vlaga je ono što uzrokuje truljenje luka i bijelog luka jer razgrađuje njihovu zaštitnu kožicu, skraćujući im rok trajanja, pa čak i čineći ih gorkim okusom.
Međutim, papir je prozračni materijal koji omogućava veću cirkulaciju zraka oko bijelog i luka, što pomaže da njihova okolina ostane mnogo suša.
Ako probušite više rupa u papirnoj vrećici, to će omogućiti zraku da dopre do luka i bijelog luka koji se čuvaju na dnu, tako da će sve vaše lukovice ostati svježe mnogo duže.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.