Recept za miran kuhinjski posao: Savjeti za sjeckanje luka bez suza
Luk je neizostavan sastojak mnogih jela, ne samo zbog bogatog okusa koji pruža, već i zbog svojih zdravstvenih koristi.
Bogat antioksidansima, ovaj povrtni saveznik doprinosi boljem imunitetu i općem zdravlju. Međutim, iako donosi brojne prednosti, luk ima i svoje nedostatke – neugodan miris i suze koje izaziva prilikom sjeckanja.
Kada se luk prereže, oslobađa se enzim koji reagira i stvara gas poznat kao propanetial-S-oksid. Ovaj gas djeluje kao iritant za oči, izazivajući peckanje i suzenje. Neki su na tu pojavu toliko osjetljivi da u kuhinji nose zaštitne naočale, dok drugi radije potpuno izbjegavaju sjeckanje luka.
BH Meteo objavio vijest koja će mnoge obradovati: "Poznato kada će biti najtoplije narednih dana"
Srećom, doktor Ryan podijelio je jednostavan trik kako da se ublaži ovaj neugodni efekat. Prema njegovom savjetu, dovoljno je staviti luk u frižider na oko 20 minuta prije sjeckanja. Hlađenjem luka usporava se ispuštanje nadražujućih gasova, što može znatno smanjiti suze u kuhinji.
Uz ovaj trik, mnogi korisnici su na društvenim mrežama podijelili i vlastite savjete. Jedni tvrde da je važno ne sjeći korijen luka, jer se tu nalazi najveća koncentracija sumpornih spojeva. Drugi preporučuju korištenje oštrog noža kako bi se oštetilo manje ćelija luka, dok neki savjetuju da se nož navlaži ili da se posuda s vodom stavi pored luka, jer je iritantni gas privučen vlagom.
Dodatne metode uključuju sjeckanje luka ispod ventilatora ili blizu otvorenog prozora, kao i nošenje zaštitnih naočala koje sprječavaju da gas dođe u kontakt s očima. Iako možda izgledaju neobično, svi ovi trikovi mogu pomoći da se sjeckanje luka pretvori iz neugodne u mnogo podnošljiviju kulinarsku aktivnost.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.