Kako da jufka ispadne savršeno tanka i elastična? Trik nije u brašnu - evo u čemu je tajna
Ako se pitate zašto vam jufka za pitu 'puca', iako ste sve uradili kako treba po receptu - evo u čemu je trik: tajna nije u brašnu, već u temperaturi vode.
Naime, ledeno hladna voda je ono što pravi razliku između kore koja puca i one koja se razvlači poput svile.
Kada koristite hladnu vodu, gluten u tijestu se sporije razvija, što znači da će tijesto biti mekše, elastičnije i lakše za razvlačenje. Topla voda, s druge strane, piše Krstarica, ubrzava proces, ali tijesto postaje žilavo i lako puca.
BiH će večeras saznati potencijalne protivnike na SP-u: Žrijeb u direktnom TV prijenosu
Najbolja voda za tijesto je ledena, direktno iz frižidera ili s par kockica leda.
Kako da napravite savršenu jufku?
- U posudu stavite 500 g mekog brašna.
- Dodajte prstohvat soli.
- Sipajte 250 ml ledene vode.
- Dodajte 2 kašike (hladnog) ulja.
- Zamijesite glatko tijesto i ostavite da odmori 30 minuta.
- Razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.